Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu lanseras initiativet "Gotland ställer om"

En tecknad grön glödlampa och texten Gotland ställer om

2040 är Gotland klimatneutralt och resan dit gör vi tillsammans. Vår ö har unika förutsättningar, och vi är redan en bit på väg. För att nå slutdestinationen behöver vi bli fler som lär oss mer om energi- och klimatomställningen. Därför lanseras nu initiativet "Gotland ställer om".

– Det märks att det bubblar av energi för de här frågorna på Gotland. Vi vill ta vara på den kraften och hoppas att satsningen kan tydliggöra vad som faktiskt pågår, och varför. Fler ska kunna känna delaktighet och få insikt om möjliga aktiviteter som bidrar till förändring, säger Energicentrums verksamhetsledare Patrick Dahl.

Större genomslag tillsammans - alla kan bidra

Initiativet ”Gotland ställer om” kommer att pågå under tre år och ramas in av en egen symbol. För den aktör som engagerar sig genom att bidra med kunskapshöjande aktiviteter inom energi och klimat finns ett kommunikationspaket att ladda ner via energicentrum.gotland.se. Där kommer det även gå att hitta olika aktiviteter och där samlas olika typer av befintligt material kring energi- och klimatfrågor att inspireras av.

– Att många aktörer tillsammans bidrar till samtal om energi och klimat runt om på Gotland är helt i linje med Tillsammans mot 2030 – Gotlands energi- och klimatstrategi, säger Agneta Green, energi- och klimatsamordnare på Länsstyrelsen i Gotlands län.

Förra året bildades lite spontant en arbetsgrupp kring en gemensam bild av en folkbildande kampanj inom energi- och klimatområdet. I gruppen finns representanter från Gotlands Bildningsförbund samt studieförbunden, Gretas Gamlingar, Uppsala Universitet Campus Gotland, Fenomenalen, Energicentrum Gotland och Länsstyrelsen i Gotlands län.

På Energicentrum Gotlands webbplats finns kampanjens hemvist. Kika in där – och håll utkik efter Gotland ställer om-aktiviteter och initiativ som dyker upp runtom på vår ö framöver!

Energicentrum Gotland Länk till annan webbplats.

Vill du veta mer, kontakta:

Patrick Dahl, verksamhetsledare Energicentrum Gotland, Patrick.Dahl@gotland.se

Sophie Sölveborn, kommunikationsstrateg Energicentrum Gotland, Sophie.Solveborn@gotland.se

Agneta Green, energi och klimatsamordnare på Länsstyrelsen i Gotlands län, Agneta.Green@lansstyrelsen.se

Kontakt