Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Flera efterlängtade nyheter i årets krysslista – som en snabbguide

En papperslista över naturreservat i naturen. Naturreservatet Brucebo är förkryssat. I bakrunden syns en spång, träd och våtmark. I övre högra hörnet är två bilder infällda som visar fram och baksida på årets krysslista.

Årets upplaga av den populära krysslistan innehåller flera nyheter. Vilket blir ditt första kryss?

Att kryssa naturreservat har blivit en populär företeelse och årets upplaga av krysslistan har fått flera uppdateringar.

​Sedan flera år tillbaka finns de gotländska naturreservaten listade i en slags krysslista för att inspirera till flera besök i vår fina natur. Med hjälp av listan kan man kryssa de naturreservat man besökt likt de krysslistor många fågelskådare använder. Listan har varit en populär produkt för både gotlänningar och hitresta. Nu har 2022 års upplaga gått i tryck och förutom de nybildade reservaten som tillkommit sedan sist har krysslistan fått flera nyheter.

– En tydlig skillnad från föregående års listor är att årets lista innehåller symboler för olika sevärdheter och faciliteter. Tanken är att man snabbt ska kunna se vilka reservat som till exempel har en stig, grillplats eller toalett och var man kan hitta botaniska eller geologiska sevärdheter, säger David Skoog, naturkommunikatör.

Förutom symbolerna över vad man kan finna i respektive reservat har även kartan över reservaten fått en ny funktion. Där man tidigare haft en enda sorts markeringssymbol finns nu fyra olika symboler spridda över kartan.

– Symbolerna är inspirerade av pistsystemen vid skidorterna i landet och representerar hur lättillgängliga de olika reservaten är. Vissa reservat har fått en grön cirkel, vilket betyder mycket lättillgängligt, andra har en blå kvadrat, eller en röd rektangel, beroende på hur svåra de är att ta sig till. De svåraste har en svart romb, och där kan man behöva till exempel en kajak eller liknande för att ta sig in i reservatet. Vi hoppas att man på så sätt enklare kan välja utflyktsmål som passar för dagen, men kanske även trigga en del tävlingsinriktade att vara först med att kryssa alla svarta, säger David Skoog.

Krysslistan har precis gått i tryck och finns att hämta i receptionen hos Länsstyrelsen, eller som nedladdningsbar PDF på vår webbplats. Inom kort finns den även att tillgå på turistbyrån, och framöver även på andra platser, som till exempel Naturum.

Vilket reservat blir ditt första kryss för 2022?

Här kan du ladda ner krysslistan digitalt. Pdf, 2.3 MB.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss