Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Passa på att besöka (minst) ett reservat under ledigheten!

Flygbild över Torsburgen naturreservat. I nederkant syns klintkanten, till vänster utsiktstornet och i överkant horisont med solnedgång. Träd och mark är delvis snöbeklädda.

Utsiktstornet i naturreservatet Torsburgen ger verkligen en storslagen utsikt över stora delar av östra Gotland. Foto: David Skoog

Oavsett om snön ligger vit eller marken är bar finns mycket att uppleva i vår natur på vintern. Här kommer några tips till den som suktar efter en energiboost i julledigheten eller till de som vill flytta ut någon av de sociala tillställningarna i rådande pandemiläge.

I samband med jul och nyår är det många som passar på att ta en välförtjänt ledighet för att vara med familjen och fylla på med energi. Som tur är tar naturen inte julledigt utan är en perfekt plats att hämta energi ifrån. Naturreservaten som sommartid ofta bjuder på härligt sprudlande grönska och liv slumrar inte så mycket som man kan tro på vintern. Djuren lever här även när vindarna river och snön ligger djup och vädret i sig kan vara nog dramatiskt, framförallt i våra kustnära reservat.

Raukar vid vattenbrynet med höga vågor som slår över de yttersta raukarna. En mås flyger förbi.

Att uppleva ett hav med höga vågor kan vara en mäktig upplevelse. Se bara till att hålla koll på dina fötter, vissa vågor skickar vatten långt upp på stranden. Foto: David Skoog

Upplev havet en stormig dag

Visst kan vågor och blåst vara till bekymmer för oss ibland, men samtidigt är det en mäktig upplevelse att ta in havets krafter när det slår mot raukar och stränder. Att uppleva havet en stormig dag, eller när vinden lagt sig men vågorna fortfarande slår höga, är vintern som gjort för och det finns många naturreservat utmed vår kust. Folhammar Öppnas i nytt fönster., Svarthäll Öppnas i nytt fönster., Ekstakusten Öppnas i nytt fönster. eller Langhammars Öppnas i nytt fönster. är exempel på några platser där man kan komma nära havet.

Närbild på ett vedträ som brinner i en brasa utomhus.

Det är något speciellt med att värma sig vid en brasa en kall vinterdag. Kan man grilla en korv, ett pinnbröd eller lite marshmallows samtidigt blir det bara mysigare. Foto: Mattias Vejlens

Grilla över öppen eld

I många av våra naturreservat finns det iordningställda grillplatser så att besökare enkelt ska kunna tillaga mat över öppen eld. Vid flera platser finns även vedförråd som fylls på med jämna mellanrum. Varför inte besöka ett reservat du inte tidigare varit i och ta med pinnbrödsdeg, lite korv eller varför inte några majskolvar och ät lunch ute i mellandagarna? Hideviken Öppnas i nytt fönster., Ryssnäs Öppnas i nytt fönster., Fjälängar Öppnas i nytt fönster., Högklint Öppnas i nytt fönster., Ekstakusten Öppnas i nytt fönster. och Harudden i Hall-Hangvars naturreservat Öppnas i nytt fönster. är några av platserna där grillplatser finns iordningställda.

Eldstad framför enbuskar med tre bänkar i trä. Över eldstaden finns ett grillgaller som hänger i en kätting.

Folhammars naturreservat har nu i december fått en ny grillplats. Foto: Per Wintland

Åk skidor – med eller utan spår!

När snön ligger vit över skog och mark finns det nästan inget som ger en bättre naturupplevelse än att ge sig ut i skidspåret. I det nybildade naturreservatet Stora vede Öppnas i nytt fönster. finns fina skidspår för långdskidåkning för hela familjen. Och för den som vill ha en extra häftig naturupplevelse kan en utflykt utanför spåret vara ett tips. Att hitta sin egen väg under snötyngda trädgrenar med varm dryck i termosen är en mäktig upplevelse. Vill man inte vara i djupa skogen kan man välja en annan plats. Det är inte många platser i Sverige där det går att åka skidor precis vid havet.

En snötäckt strand med öppet vatten till vänster i bild. En ensam skidåkare med röda kläder stakar sig fram mot kameran.

Att ge sig ut med turskidor utanför de ordnade spåren kan vara en mäktig upplevelse. Och på Gotland kan man på flera ställen skida precis vid havet när förutsättningarna är rätt. Foto: Mattias Vejlens.

Vandra

Om snötäcket inte håller för skidåkning kan man istället passa på att ta en vandringstur med familjen. Vill man vandra långt finns till exempel Klintkustleden Öppnas i nytt fönster. och Östkustleden Öppnas i nytt fönster. att utforska hela eller delar av. Annars finns fina stigar och mindre leder i flera av våra reservat som Brucebo Öppnas i nytt fönster., Ullahau Öppnas i nytt fönster. eller Östergarnsberget Öppnas i nytt fönster..

Trädstam med grövre gren och snötäcke. Trädet är markerat med naturreservatsmarkering och ledmarkering för vandringsled.

Att vandra utmed markerade leder fungerar även när det är snö på marken. Men se till att ta med något att äta, och något extra varmt att ta på om du ska på längre turer. Foto: David Skoog

Skåda djur, spår och fågel

Även om flera fåglar flugit söder ut för vintern finns många kvar i våra skogar och kring husknuten. Ta med en kikare och leta efter våra övervintrande fåglar i ett reservat. Här kan till exempel Paviken vara ett bra utflyktsmål, där det även finns fågeltorn och bänkar att äta picknick vid. Finns det snö på marken är det även ganska enkelt att spana efter spår från djur. Kanske kan familjen tävla i vem som hittar flest olika spårsorter?

Snötäcke med spår av något mindre djur.

Här har något litet sprungit fram över snön när inga människor synts till. Kan du se vem det kan ha varit? Att utforska olika spår i snön kan vara spännande för både stora och små familjemedlemmar. Foto: David Skoog

Kontakt

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 VISBY

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss