Risk för vattenbrist i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tips på höstlovsaktiviteter!

Till vänster ett mindre vattendrag, till höger en bred spång med räcke på ena sidan. Det är höst och fuktiga löv på marken.

Varför inte ta en vandring i något av våra naturreservat eller utmed en vandringsled under höstlovet? I Själsöåns naturreservat kan du även passa på att skåda fågel eller havsöring. Foto: David Skoog

Det står vecka 44 i kalendern och för många, framförallt barnfamiljer, innebär det höstlovsvecka. Här har vi samlat några av våra tips på saker att göra under lovet.

Väderleksrapporten må kanske inte enbart bjuda på solsken och värme i 2021 års upplaga av höstlov. Men det betyder inte att man måste hålla sig inne för det. Med rätt kläder och lite varm choklad i termosen blir även disiga dagar njutbara.

Ta en höstvandring

Den gotländska naturen blir inte tråkig bara för att sommaren är över. I många av våra reservat och utmed flera av öns vandringsleder bjuder hösten på färgsprakande vandringar ännu. Packa en trevlig matsäck och ta med familjen till en vandringsled ni inte tidigare varit på, eller kör sommarfavoriten i höstskrud. Ha bara lite extra koll på var ni sätter fötterna, efter fuktiga höstmorgnar kan rötter och sten vara lite hala.

Spana på havsöring

Senhösten är den tiden på året då havsöringen vandrar upp i våra vattendrag för att leka. Om man är lite försiktig när man närmar sig åarna, som till exempel Ireån, Själsöån, Svajdeån eller Hultungsån, kan man med blotta ögat få syn på öringen när den kämpar sig uppströms för att leka. Vid flera platser behöver den även hoppa, vilket kan ge en häftig naturupplevelse att se, för hela familjen. Ett tips, om man har möjlighet, är att ha med sig glasögon med polariserande glas, då kan du slippa reflektionerna i vattenytan och enklare se öringen. Men det går ofta bra utan glasögon också.
Under hösten har flera vattendrag restaurerats för att främja öringen. Det kan du läsa om här. Öppnas i nytt fönster.

Havsöring syns genom vattenytan i ett vattendrag. Det är grunt vatten.

I Ireån har öringen börjat vandra uppströms och går relativt enkelt att se om man smyger sig fram mot vattnet utmed vandringsleden som går genom reservatet. (Bilden är tagen nu under höstlovet 2021). Foto: David Skoog

Besök Naturum

Naturum i Vamlingbo är öppet under hela höstlovet med flera aktiviteter. Till exempel arrangeras det interaktiva teateräventyret "Hummeläventyret" och i skaparverkstan byggs fröbomber och insektshotell. Läs mer på Naturum Gotlands hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fyll på med nya kryss i krysslistorna

Höstlovet är ett utomordentligt tillfälle att jaga några extra kryss i krysslistan för naturreservat eller kulturhistoriska besöksplatser. Spana in ett område på ön där kryssrutorna gapar tomma och få några nya härliga naturupplevelser!
Har du aldrig kryssat reservat förr? Här hittar du de senaste versionerna av våra krysslistor:
PDF - Krysslista för kulturhistoriska besöksplatser. Pdf, 1.3 MB.
PDF - Krysslista för naturreservat. Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Grilla vid någon av alla fina grillplatser

Vad värmer inte bättre i höstmörkret än en riktig brasa, en korv, majskolv eller kanske lite pinnbröd? I flera av våra reservat, utmed vandringslederna och på många andra platser finns ordentliga grillplatser där även de största familjer kan värma sig och mätta sina magar. Passa på att söka upp en ny spännande grillplats och njut av en sprakande brasa.

Grillplats i betong med två bord och bänkar vid sidan av. Bakom grillplatsen finns en gärdesgård. Löven på träden i bakgrunden går i höstfärger.

I flera av våra reservat finns iordninggjorda grillplatser. Bilden är från Fjälängar naturreservat och här kan man, förutom att grilla, utforska rekonstruktioner av medeltida hus, leta sällsynta svampar eller krama en riktigt gammal ek. Foto: David Skoog

Bygg en holk eller pyssla en reflex

Om dagarna blir allt för regniga, eller man redan vandrat benen trötta kan man med fördel engagera hela familjen i en pysselverkstad. Till exempel är det hög tid att ge sig på ett kreativt holkbygge så att trädgården kan få fler inneboende när våren kommer. Det är många fåglar som letar efter håliga träd att bo i på våren, och då just håliga träd ofta är en bristvara trivs många fåglar även bra i holk.

Vill man inte bygga holkar kan man istället handarbeta egna reflexer så att man syns vid vägkanten efter att mörkrets intrång. Eller varför inte fixa ett insektshotell inför nästa år?

Plocka svamp

Det är också fortfarande möjligt att hitta flera goda läckerheter i skogarna om man gillar svamp. Så varför inte ge svampkorgen en vända till och fixa middagen till helgen? Se dock bara till att plocka de svampar som ni är absolut säkra på att de går att äta.

Kontakt

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 VISBY

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss