Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Storstädning i naturen – Tipsa oss om gammalt skräp

Under hösten pågår ett stort städprojekt i naturen på norra Gotland. Hundratals ton har redan städats upp och mer ska det bli.

Med hjälp av en lokal entreprenör städas nu gamla synder bort från den gotländska naturen. I första hand kring det område som är planerat att bli nationalpark.

– Vi har hittills kört bort omkring 500 ton betong, gråsten och utfyllnadsmassor. Utöver det har vi kört minst 70-80 ton blandmassor till miljöstationen, säger Björn Jonsson som står för städningen.

Och det är inte bara plastpåsar och gamla hushållssopor som städas undan. Björn har städat allt från drivor av gamla glasflaskor och bildäck till kilometervis med övergivna stängsel samt en och annan husvagn.
Men även om norra Gotland nu får sig en ordentlig översyn har vi tyvärr inte koll på alla gamla synder som ligger i vår natur. Därför vill vi gärna få in tips på var det finns mer skräp.

Har du hittat skräp av det större slaget i något skyddat naturområde?
Skicka en epost till: forvaltning.naturvard.gotland@lansstyrelsen.se
Bifoga gärna koordinater och bild om du har möjlighet. Då har vi lättare att hitta rätt och prioritera städningen.

Ligger skräpet utanför vår skyddade natur är det istället Region Gotland du ska kontakta. Läs mer på Region Gotlands webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sopor i naturen. En stor trave med gamla eternittakplattor i bakgrunden och blastembalage i förgrunden.

Bland de stora skräphögar som städas bort finns bland annat en hel pall med takplattor i eternit. Något som verkligen inte hör hemma i naturen.

Kontakt