Aktuella varningsmeddelanden i Gotlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsveterinären vill öka medvetenheten om rabies

Den 28 september är det Världsrabiesdagen som syftar till att öka medvetenheten om rabies. Trots att rabiesviruset minskat runt om i världen menar länsveterinär Agneta Karlsson Norström att man inte får glömma bort att smittan fortfarande finns.

Så sent som i förra veckan rapporterade Statens veterinärmedicinska anstalt om en rabiessmittad hundvalp i Tyskland. Valpen hade illegalt förts in i Tyskland från Turkiet via Bulgarien. Hunden avled och ett fyrtiotal personer som varit i kontakt med valpen fick genomgå förebyggande behandling mot rabies.

– Det som hände i Tyskland är ett skräckexempel på hur illa snett det kan gå när djur importeras illegalt, säger Agneta Karlsson Norström.

Rabies är en virussmitta som uppskattas orsaka 59 000 dödfall hos människa varje år. Även om rabies minskat runt om i världen förekommer det i ett flertal länder, som exempelvis Rumänien och Polen. I Sverige har det lyckligtvis inte konstaterats någon rabiessmitta sedan 1800-talet.

– Det är viktigt att de som köper djur från utlandet säkerställer var djuret kommer ifrån och att det har kontrollerats av certifierade veterinärer. Det är också viktigt att vi är försiktiga när vi kommer i kontakt med okända djur utomlands. Rabies är en sjukdom vi inte kan glömma bort utan ständigt ta på allvar, säger Agneta Karlsson Norström.

Kontakt