Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Hållbar inspiration från projektet Hållbara transporter
Idag inleds mobilitetsveckan på Gotland och runt om i Europa. Länsstyrelsen och Region Gotlands samverkansprojekt Hållbara transporter har i samband med veckan gjort en bilaga med inspiration för hur du kan bidra till hållbar mobilitet på vägarna och i vardagen.
Mobilitetsveckan är ett europeiskt initiativ som vill uppmuntra människor till mer hållbara resor och transporter. I samband med veckan, den 16 till 22 september, vill projektet Hållbara transporter inspirera både företag och privatpersoner till att tänka hållbart, både på vägarna och i vardagen.
– Under vårt projekt har vi arbetat med tre delar: transportföretag, beställare och hållbart resande. Mobilitetsveckan är ett utmärkt tillfälle för oss att sprida kunskap och ge en inblick i de resultat som projektet genererat, säger Anna Westberg, projektledare för Hållbara transporter.
Inför mobilitetsveckan publicerade Hållbara transporter en bilaga i Gotlandstidningen och Gotlands Allehanda. I bilagan finns inspiration och tips från några som påbörjat sin hållbarhetsresa. Ett exempel på det är familjen Engström Persson som har tagit steget att börja välja cykeln framför bilen i vardagen. Genom inköpet av lådelcykel har de sparat både tid och pengar.
– Nu tar vi den överallt! Vi har den jämt, vår bil står nästan hela tiden. El-cykeln är det bästa inköpet som vi har gjort, helt klart, säger Daniel Engström.

Familjen Engstörm Persson har fått livspusslet att gå ihop med elcykel istället för bil. Foto: Simon Frid
Gotlands bilfrakt har varit en del av projektet Hållbara transporter under en längre tid. I bilagan berättar företagets VD Björn Widerström om deras omställning mot mer klimatsmarta transporter. Han lyfter att projektet bidragit till kunskapsutbyte och främjat en gemensam målbild om ökad hållbarhet på vägarna.
– Det är jätteviktigt att vi framåt arbetar hållbart och det är något som våra kunder i stor utsträckning efterfrågar. Det här nätverket har gett oss otroligt mycket, nu har vi en helt annan kontakt än tidigare. Vi är mer kollegor än vad vi är konkurrenter, berättar han.

Peter Carlsson, Mattias Holtmer och Björn Widerström på Gotlands bilfrakt är nöjda med sitt samarbete med projektet Hållbara transporter. Foto: Simon Frid
Reserådgivarens tips för mer hållbara resvanor
Hållbara transporters reserådgivning har under projektets gång uppmuntrat och tipsat gotlänningarna till mer hållbara resvanor. Vad som görs för att resa hållbart kan se olika ut beroende på var vi bor och hur vår livs-situation ser ut.
Oavsett förutsättningar handlar hållbart resande om att göra smarta val i vardagen. Ett smart val innebär att välja färdmedel efter tillfälle och behov. Ofta väljer vi samma transportmedel utan att reflektera, av rutin och vana, säger Emelie Waktel reserådgivare i projektet Hållbara transporter. Därför kan det vara bra att bära med sig några enkla tips för mer hållbara resvanor:
- Inte bilen under milen
Att inte behöva resa alls är kanske den mest miljövänliga resan. Att skippa bilen under milen eller halvmilen är en konkret beteende-förändring som många kan göra, oavsett om du bor i staden eller på landsbygden. Det är de korta bilresorna som släpper ut mest, så känn dig nöjd om du lyckas lura bort några stycken i veckan.
- Gör det lätt att göra rätt
Hjärnan är byggd för att ta genvägar, allt för att vi ska slippa an-stränga oss i onödan. Det innebär att om människor upplever att det är för krångligt att göra något som är bra, så behöver vi göra det enklare att göra rätt. Kanske skulle en elcykel få dig att låta bilen stå en blåsig dag?
- Tänk "Om...” och ”så…"
Ibland blir det motigt att välja det mindre bekväma alternativet. Ett smart tips är att skapa en regel ”om…, så…”. Till exempel ”Om jag inte lämnar barnen, så cyklar jag till jobbet.” Då behöver du inte ta ett nytt beslut varje morgon. Beslutet har du redan tagit.