Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Här är årets SKAPA-vinnare!

Landshövding Anders Flanking räcker över ett diplom till SKAPA-vinnaren Johan Johansson i ett vackert blått rum på residenset i Visby.

Landshövding Anders Flanking räcker över ett diplom till SKAPA-pristagaren Johan Johansson.

Johan Johansson, Axel Svensson, Adelric Wong och Louise Lundström är mottagarna av årets SKAPA-priser på Gotland. Idag prisades de på residenset i Visby.

SKAPA-priset på Gotland går i år till Johan Johansson för innovationen Spill Spirits, en spritdryck gjord av återvunna livsmedel. Han tilldelas en prissumma på 15.000 kronor och får representera Gotland i den nationella SKAPA-tävlingen där han möter vinnare från övriga län.

– Jag är inte en miljökämpe men hatar slöseri. Det föddes som en knäpp idé, men har fungerat riktigt bra, sa Johan Johansson, som nog blev lite rörd när motiveringen lästes upp.

Adelric Wong och Axel Svensson (via länk) mottar blommor och diplom.

Adelric Wong och Axel Svensson (via länk) mottar blommor och diplom av Karin Nordström, Almi, och landshövding Anders Flanking.

SKAPA-talang för unga innovatörer tilldelas Axel Svensson och Adelric Wong för innovationen Vattn, en digital plattform för vattenförsörjning. Prissumman är på 10.000 kronor, och även Axel och Adelric går vidare till den nationella tävlingen.

Louise Lundström och landshövding Anders Flanking.

Louise Lundström och landshövding Anders Flanking.

Juryn har även delat ut ett hederspris på 5000 kronor till Louise Lundström för Iceblizz, en rotfruktsbaserad vegansk glass.

SKAPA-priset är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel och priset har delats ut i över 30 år. Stiftelsen SKAPA, som står bakom priset, vill uppmana idérika människor att tävla med sina innovationer.

På Gotland ansvarar Almi Företagspartner Gotland för att ta fram länsvinnarna. De tävlande har fått presentera sina idéer för en gotländsk jury ledd av juryordförande Karin Nordström.

Kontakt