Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Länsstyrelsen och Region Gotland utmanar bilnormen
På bilden uppe från vänster: Carl-Johan Casserberg, Marie Pellas, Eva Ahlin, Karin Stephansson, Johan Edstav, Dan Kolmodin och Jon Ryttebro.
Under årets digitala Almedalsvecka höll länsstyrelsen tillsammans med Region Gotland i ett webbinarium om hållbar mobilitet.
- Syftet är att rikta fokus bort från bilen, och bidra till kunskap om andra färdsätt, berättar Emelie Waktel, reserådgivare vid Region Gotland.
Den 6 juli 2021 höll länsstyrelsen och Region Gotland i webbinariet ”Från bilsamhälle till hållbar mobilitet”. Webbinariet genomfördes som en del av det EU-finansierade projektet Hållbara transporters reserådgivning. Reserådgivningen fokuserar på hållbar arbetspendling och erbjuder arbetsplatser på Gotland och deras anställda möjlighet till reserådgivning för att etablera nya, hälsosamma och hållbara resvanor.
– En stor del av människors bilresor sker av vana. Med det här webbinariet ville vi skapa perspektiv och eftertanke, berättar Emilie Waktel.
Under webbinariet presenterade Johan Edstav den statliga utredningen "Stärkt planering för en hållbar utveckling” och dess förslag. Därefter hölls en paneldiskussion med representanter från Miljöpartiet, Centerpartiet, PEAB bostad, GotlandsHem och Arriba byggnads AB. Under diskussionen lyftes flera perspektiv om bilens betydelse för landsbygden och att det krävs rätt förutsättningar för att människor faktiskt ska kunna ställa bilen.
– Alternativen måste vara bättre än bilen för att vi ska sluta använda bilen. Ekonomin är en del av det, sa Dan Kolmodin, koncernchef på Arriba Byggnads AB.
Emelie Waktel som sedan 2020 arbetat i projektet Hållbara transporter menar att en stor del av arbetet på Gotland handlat om att synliggöra gotlänningens behov av transporter och resor och se vilka möjligheter det finns att tillgodose dessa behov mer hållbart.
– Det kan vara svårt att veta vilka alternativ det finns till transporter och resor, då det handlar om djupt rotade beteenden i kombination med nya, inte sällan mindre kända, lösningar, säger Emelie Waktel.
Emelie hoppas att fler och fler börjar intressera sig för en mer hållbar mobilitet.
– Om vi kan informera människor om möjligheterna istället för begränsningarna tror jag att vi kan komma långt. En viktig del av projektet ”Hållbara transporter på Gotland” har varit att samla underlag som människor kan ta till sig och inspireras av, berättar Emelie Waktel, reserådgivare vid Region Gotland.