Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Gemensamma krafter för hållbara transporter på Gotland

En bild från medlemsträffen som hölls på Scandic hotell i Visby. Foto: Emelie Waktel
Det EU-finansierade projektet Hållbara transporter börjar närma sig sitt slut. Efter tre lärorika år hölls den 6 juli en avslutande medlemsträff för de medlemsföretag som under projektets gång arbetat för ett mer hållbart Gotland.
Projektet ”Hållbara transporter på Gotland” har nu pågått sedan 2018. En viktig del av projektet är att hjälpa gotländska transportföretag att ställa om genom att bli mer energieffektiva och minska sina klimatavtryck.
Tisdag den 6 juli hölls en avslutande medlemsträff för ett tjugotal aktörer som engagerat sig i projektet ”Hållbara transporter på Gotland”. Träffen innehöll intressanta diskussioner såväl som viktiga erfarenhetsutbyten. Erik Alfredsson från Alfredsson Transport AB berättade om deras energi- och klimatarbete. Erik Woode från Gasum AB pratade om framtida möjligheter och lokalt engagemang på Gotland. Björn Palmgård från Biogas Gotland delade sina tankar om behovet av komprimerad respektive flytande biogas. Deltagarna fick även ta del av en rapport om genomförda testverksamheter hos Roma Grus, Gotlands Bilfrakt, Gotlands Lastväxlartransport och Rydgarns åkeri. Avslutningsvis berättade Zenita Strandänger och Pia Jertfelt från Hållbara Gotland om nätverksarbetet på ön.
– Nu i slutskedet av projektet är det viktigt att samlas och diskutera vilka lärdomar vi fått och hur vi fortsätter satsa på hållbara färdsätt på Gotland. Vår avslutande medlemsträff var ett viktigt steg i det arbetet, säger Martin Gometz, biträdande projektledare på länsstyrelsen.
Enligt projektledaren Anna Westberg finns det en stark framåtanda hos både åkerierna och drivmedelsleverantörerna.
– Vi ser ett momentum för de här frågorna på Gotland och under avslutningsträffen fick vi höra ett flertal spännande idéer och tankar om hur arbetat kan tas vidare, säger Anna Westberg.
”Hållbara transporter på Gotland” leds av Länsstyrelsen tillsammans med Region Gotland. Projektet avslutas hösten 2021 och hoppas då att projektets resultat kan erbjuda viktiga nycklar för framtiden.
– Vi har ett flertal lärdomar från både oss i projektorganisationen och från de aktörer som under dessa år har ställt om sin verksamhet på ett hållbart sätt. Vi hoppas att vår slutrapport som kommer i oktober kan inspirera fler att satsa på mer hållbara transporter, säger Anna Westerberg.