Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kritiska grundvattennivåer på Gotland

Bild av en kran med droppande vatten.

Efter en varm och torr vår står Gotland nu inför ett kritiskt läge.
- Grundvattennivåerna ligger på under eller mycket under det normala för årstiden. Vi vill därför uppmana alla boende och besökare att spara på dricksvattnet, berättar Louise Bergkvist, handläggare vid miljö- och vattenenheten på länsstyrelsen.

Grundvattennivåerna i stora och små grundvattenmagasin ligger på under eller mycket under det normala för årstiden. Region Gotland har utfärdat bevattningsförbud för delar av Gotland, men belyser även att förbrukningen är ojämnt fördelat över dygnet vilket kan skapa utmaningar med dricksvattenförsörjningen framåt, både kommunalt och för de med enskilda brunnar.

–Vi vill trycka på vikten av att sprida ut vattenförbrukningen över dagen och undvika hög förbrukning på exempelvis morgonen och sen eftermiddag om det är möjligt. I övrigt är det bra att i första hand bara använda det vatten som man verkligen behöver och även att tänka till lite extra när det kommer till sina vattenvanor, säger Louise Bergkvist.

Ett annat tips för att spara vatten är att under varma dagar fylla vattenflaskor med det du ska dricka och förvara dem i kylen. På så sätt får du kallt vatten utan att behöva spola ut onödigt vatten i väntan på att det ska bli kallt.

Kontakt