Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skydda din hund mot varma bilresor

Två hundar i en baklucka.

Varje år far hundar illa efter att ha lämnats ensamma i en varm bil. Om det är 28 grader ute kan det bli upp till 50 grader varmt inuti din bil, en temperatur som kan fungera som en dödsfälla för ett instängt djur.

Under sommaren ska du helst undvika att utsätta din hund för varma bilturer. Om du ska iväg på korta ärenden kan hunden må bättre av att stanna hemma. Däremot finns det tillfällen då hunden måste åka med, om du exempelvis ska ut och resa eller om du ska till veterinären. Om du ska transportera din hund eller annat djur i bilen måste du se till att denne har tillgång till ventilation och regelbundna vattenpauser.

Vid resa till och från Gotland med färja är det du som ägare som ansvarar för ditt djurs välmående. Är det varmt ute ökar temperaturen även på färjans bildäck. Se därför till att resa under svalare temperaturer på natten eller boka en hundvänlig sittplats ombord.

Vissa typer av hundar löper större risk att drabbas av värmeslag än andra. Stora hundar har normalt en sämre förmåga att avge värme. Även aspekter som fetma, ålder, sjukdomar och ras påverkar hundens förmåga att svalka sig. En hund kan inte svettas, utan kan bara kyla ner sig genom att flämta. Om omgivningens temperatur ökar snabbt blir de lätt överhettade. När kroppstemperaturen blir 42–43 grader kan hunden bli medvetslös och i värsta fall dö. Redan efter 20–50 minuter i en varm bil kan hunden få dödliga skador. Det är därför olagligt att lämna sin hund ensam i en bil om bilen riskerar att bli över 25 grader varm.

Tecken på att en hund mår dåligt

När hunden börjar blir för varm försöker den kyla ner sig genom att flåsa och ändra ställning eller sno runt i jakten på skugga och svalka. Efter ett tag får den röda munslemhinnor, blir allmänpåverkad och kan bli apatisk. Om du ser en hund i varm bil: leta rätt på ägaren till bilen, kontrollera klockslag och lufttillförsel, kontakta polisen på telefon 114 14.

Kontakt