Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Coronaanpassade upplevelser i sommar

En bild över havet från Grogarnsberget på Gotland

Foto: Mattias Vejlens

Gotland har ett stort utbud av upplevelser under sommaren. Om du tar ansvar och håller avstånd finns det mycket att upptäcka. Här har vi samlat våra bästa tips!

Gotlands unika natur har mycket att erbjuda. På ön finns en rad med naturreservat och vackra vandringsleder.

Ta inspiration från länsstyrelsens sökfunktion för Besöksmål
Här kan du hitta en krysslista med Gotlands olika naturreservat

Att vistas ute i naturen är ett utmärkt sätt att tillbringa semestern på. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet att få röra sig i skog och mark. Alla ska kunna njuta av Gotlands vackra ö, både idag och i framtiden. Vi måste därför vara försiktiga och visa respekt för både varandra och naturen.

Viktig information om terrängkörningslagen

Naturum

Naturum Gotland ligger beläget vid prästgården i Vamlingbo. Här kan du få lära dig mer om Gotlands unika natur och historia. De har just nu en utställning vid namn ”Raukarnas hemlighet”, som tar dig på en resa i hav och tid.

Naturum Gotlands hemsida med öppettider och mer information Länk till annan webbplats.

En karta över Gotland med en markering var naturum Gotland är beläget

Gotland har ett rikt kulturarv med många sevärda lämningar från förr. Upplev kulturen i sommar och gör en tidsresa genom att besöka några av öns historiska platser. Varför inte prova länsstyrelsens krysslista med kulturhistoriska besöksmål?

Krysslista med kulturhistoriska besöksplatser Länk till annan webbplats.
Läs mer om Gotlands kulturmiljöer här Länk till annan webbplats.

Vill du lära dig mer om Gotlands historia och alla de skatter som hittats på ön kan du besöka Gotlands museum.

Gotlands museums webbplats Länk till annan webbplats.

En bild på ett gammalt hus med torvtak.

Under sommarens varma dagar är det många som söker sig till Gotlands badplatser. Det finns en rad stränder och kalkbrott som är härliga att svalka sig i.

Kom dock ihåg att även hålla avstånd utomhus. Är det mycket människor på den plats som du vill besöka – välj en annan plats! Är parkeringen full är förmodligen badet det också. Vi måste hjälpas åt att sprida ut oss och minska smittorisken.

Strandvett och poolvett under coronapandemin på Svenska Livräddningssällskapet Länk till annan webbplats.

Bild på en brygga vid Gotlands kust.

En bild tagen på en restaurang vid Stor torget i Visby.

Gotland har ett rikt utbud av både mat och dryck. Restauranger, caféer och barer har ett ansvar att se till att ge sina gäster en så säker vistelse som möjligt. Det innebär bland annat att det inte får förekomma trängsel. Om du upplever att en servering inte följer kraven – välj någon annan plats att äta eller dricka.

Glöm inte att du som gäst också har ett ansvar att förhindra smittspridning. Ett bra sätt att hjälpa restauranger är att förboka ett bord inför din vistelse. Se även till att följa verksamheternas instruktioner.

Gotland är ett populärt nöjesresmål under sommarhalvåret. För allas säkerhet och trevnad är det viktigt att du som besöker ett evenemang eller en större sammankomst följer arrangörernas instruktioner. Se till att hålla avstånd och följa restriktionerna.

Läs mer om aktuella evenemang på gotland.com Länk till annan webbplats.

Kontakt