Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu lanseras sommarens bingobricka

Här visas bingobrickan för sommaren 2021

Idag lanserar länsstyrelsen sommarens bingobricka. För att få bingo ska du bland annat plocka smultron, hitta ett gutefår och se en solnedgång. Syftet med friluftsbingot är att locka fler till att upptäcka Gotlands rika natur och kultur.
– Vår förhoppning är att sommarens friluftsbingo ska uppmuntra människor att ta sig ut i naturen, säger Mattias Vejlens, friluftssamordnare på länsstyrelsen.

I samband med friluftslivets år har länsstyrelsen lanserat olika friluftsbingon. Bingot har tidigare funnits i en vinter- och vårupplaga, men nu lanseras även en sommarversion.

– Vi har försökt ta vara på varje årstid och kommer i sommarens bingo lyfta typiskt gotländska sommaraktiviteter, berättar Mattias Vejlens.

Friluftslivets år är en nationell satsning som leds av Svenskt friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Syftet är att få fler människor att prova friluftsliv samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten med hjälp av hela Sveriges friluftsorganisationer. Året har fått projektnamnet ”Luften är fri”. Under pågående pandemi har det varit svårt att anordna aktiviteter i grupp. Istället för gemensamma aktiviteter ville därför länsstyrelsen uppmuntra människor att ta sig ut i naturen på egen hand.

– Friluftslivets år handlar i grunden om att ta sig ut i naturen på ett enkelt sätt. Med tanke på rådande omständigheter var vi tvungna att vara lite kreativa. Ett friluftsbingo är både kul och smittsäkert, berättar Mattias Vejlens.

Nu har även fler länsstyrelser runt om i Sverige skapat sina egna friluftsbingon, något som glädjer Mattias Vejlens.

– Vi är glada att så många har upptäckt friluftsbingot och friluftslivets år. Under hashtagsen #friluftlivetsår, #luftenärfri och #friluftsbingo finns massa härliga inlägg från människor i hela Sverige som har engagerat sig, berättar Mattias Vejlens.

Kontakt

Mattias Vejlens
Naturvårdshandläggare
E-post till Mattias Vejlens
Telefon 010-223 93 03

Kontakt