Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Sänkt skyddsnivå efter minskad risk för fågelinfluensa

En grupp hönor

Från och med 1 juni 2021 får hönsen vistas utomhus igen.

Sol och värme bromsar upp smittspridningen av fågelinfluensa. Senaste konstaterade fallet av fågelinfluensa på tamfågel gjordes 20 april i Skåne. Nu sänker Jordbruksverket, efter samråd med SVA, skyddsnivån även för kommersiella fjäderfäanläggningar.


För närmare sju månader sedan infördes en högre skyddsnivå för att säkra svenska fågelbesättningar från fågelinfluensan.

Det varmare vädret gör att viruset får svårare att överleva i miljön, vilket medför lägre risk för spridning till tamfåglar. Därför sänks skyddsnivån från och med i dag.

Det innebär att alla fjäderfä och fåglar i fångenskap nu får gå utomhus. Det blir också åter tillåtet att anordna utställningar, tävlingar och liknande arrangemang samt sälja ägg.

– Vi uppskattar att ägare av fågelbesättningar tagit sitt ansvar och hållit sina fjäderfän inomhus under den här perioden, och vi är tacksamma för att allmänheten varit vaksam och rapporterat när de upptäckt grupper av döda fåglar i naturen, säger Agneta Karlsson Norström, länsveterinär vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Risken att fjäderfä smittas med fågelinfluensa bedöms nu som låg men inte försumbar, och en mindre mängd virus finns sannolikt bland vilda fåglar och i miljön. SVA uppmanar därför att man även i fortsättningen förhindrar direkt och indirekt kontakt mellan vilda fåglar och fjäderfä.


Mer information om vad som gäller från 1 juni finns på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kontakt