Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stoppa kvarkan

Ett stiliserat "S" med hästhuvud och texten Stoppa kvarkan 3-9 maj 2021.

Första veckan i maj uppmärksammar vi sjukdomen kvarka, en smittsam luftvägssjukdom som drabbar hästar och kan göra dem svårt sjuka. Drabbade stall behöver hållas isolerade under den långa sjukdomsperioden, vilket kan orsaka stora problem för hästverksamheter.

Syftet med kampanjen Stoppa Kvarkan är att öppet diskutera, öka kunskapen och ge stöd i frågor kring sjukdomen kvarka och hur du kan förebygga smittan.

– På Gotland har vi haft enstaka fall av sjukdomen de senaste tio åren, men det kan ändras snabbt med tanke på att hästar nu för tiden reser en del och att en del hästar köps med okänd smittstatus, säger Gotlands länsveterinär Agneta Karlsson Norström.

Följ gärna de aktiviteter som anordnas dagligen under veckan. I sociala medier hittar du aktiviteter under hashtaggarna #StoppaKvarkan och #StoppaSmittan. Du hittar också information om vad som händer under veckan på kampanjens webbsida:

Stoppa Kvarkan Länk till annan webbplats.

Kampanjen pågår under perioden 3-9 maj 2021 och organiseras av Statens veterinärmedicinska anstalt. Andra myndigheter och olika hästorganisationer deltar. Det är första gången Sverige deltar i kampanjen, som startades i England.

Kontakt