Risk för gräsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ny djurhälsoförordning börjar att gälla

Ett kollage med bilder av grisar, hundar, katter, kor, höns och lamm.

Idag börjar Animal Health Law (AHL), EUs nya djurhälsoförordning, att gälla. Förordningen riktar sig till dig som äger eller på annat sätt tar hand om eller ansvarar för ett djur, oavsett om du är privatperson eller bedriver en kommersiell anläggning.

Animal Health Law är en EU-gemensam ramlagstiftning som ersätter en lång rad förordningar, regler och beslut kopplade till djurhälsa och smittskydd. I Sverige ansvarar Jordbruksverket för att ta fram detaljerade regler för Sverige med AHL som ramverk.

Det främsta syftet med den nya förordningen är att förbättra djurhälsan och förhindra sjukdomsutbrott.

– En av nyheterna i förordningen är kravet på registrering hos Jordbruksverket för alla som har en anläggning med djur, som transporterar djur mellan länder eller som hanterar avelsmaterial. Registreringskravet omfattar inte den som har ett sällskapsdjur i hushållet, men om du till exempel har ett stall med hästar så ska det registreras senast den 1 oktober i år. Syftet med registreringen är att underlätta smittspårning vid sjukdomsutbrott, säger Agneta Karlsson Norström, länsveterinär på Gotland.

Andra nyheter är till exempel att katter och hundar som ska importeras till Sverige måste ha dokument som visar att de kommer från en registrerad anläggning och har transporterats av en registrerad transportör och nya regler för märkning av bland annat får och nötkreatur.

Mer information om djurhälsoförordningen och vad den innebär för olika djurslag finns hos Jordbruksverket.

En ny djurhälsoförordning (AHL) - Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.

Kontakt