Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Sanna Palomaa är länsstyrelsens nya landsbygdsdirektör

En närbild av kvinna i förgrunden som tittar in i kameran med strand och hav i bakgrunden.

Sanna Palomaa, nytillträdd landsbygdsdirektör på länsstyrelsen.

Från och med idag den 1 februari tillträder Sanna Palomaa som ny landsbygdsdirektör på länsstyrelsen. Närmast kommer hon från en tjänst som enhetschef vid Universitets- och högskolerådet, UHR, men har också en långvarig bakgrund från länsstyrelsen i Jämtlands län.

– I Jämtland arbetade jag med Regional utveckling. Här på Gotland vid Universitets- och högskolerådet har jag jobbat mer med nationella och internationella frågor. Jag kom långt ifrån de regionala frågorna och det lokala perspektivet, det ser jag fram emot att ta mig an nu, säger Sanna Palomaa.

Sanna Palomaa, 54, har nu hunnit bo snart tre år i norra Visby. Hon flyttade hit i samband med regeringens utlokaliseringsbeslut då UHR utökades med 15 tjänster i Visby 2018. Hon föddes i Helsingfors, växte upp i Stockholm och har bott 20 år av sitt vuxna liv i Östersund. Däremellan har hon också varit några år i Frankrike. Ändå har Gotland varit en central punkt i hennes liv.

– Gotland har varit min pärla på Jorden. Jag kom hit första gången 1987 till en väninnas gård i Ardre. Då tjärade vi tak och jobbade på gården. Vi har följts åt genom livet och jag har varit här nästan varje sommar sedan dess, berättar Sanna Palomaa.

Sanna Palomaa är statsvetare i grunden och på Länsstyrelsen i Jämtlands län arbetade hon med utbildnings-, forsknings- och tillväxtfrågor kopplat till EUs regionala och sociala fonder. På Universitets- och högskolerådet har hennes enhet arbetat bland annat med att analysera resultaten av internationella utbyten på utbildningsområdet. Även inom UHR har hon alltså haft fokus på olika EU-frågor, vilket är viktigt i arbetet på landsbygdsenheten som bland annat hanterar EU-stöd till lantbruket.

Vad ser du mest fram emot med det nya ansvaret?

– Ett område jag är nyfiken på är lantbruksfrågorna. Jag vill få reda på vad man sitter med för drömmar och vilka innovativa idéer man har på de gotländska lantbruken? Djurtillsynen är också viktig och de frågorna ser jag fram emot att lära mig mer om. Projektutveckling har jag sedan tidigare lång erfarenhet av så det blir spännande att ta del av vilka utvecklingsprojekt som är aktiva på Gotland, säger Sanna Palomaa.

Länsstyrelsens landsbygdsenhet arbetar bland annat med landsbygdsutveckling, lantbruksfrågor, djurskydd, skogsfrågor och livsmedel. Sanna Palomaa efterträder Kjell Norman som finns kvar på myndigheten under en övergångsperiod.

Kontakt