Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu invigs friluftslivets år på Gotland

En man i mössa talar in i kameran med ett vinterlandskap i bakgrunden

Idag inviger landshövding Anders Flanking Friluftslivets år – Luften är fri, med en videohälsning från årets första friluftsaktivitet, en kopp kaffe vid en brasa vid Galgberget i Visby. Länsstyrelsen bjuder också på en vintrig friluftsbingo för att locka till utflykt i öns vackra natur.

– Det är bra för kroppen och det är också bra för själen att komma ut och lära sig av allt det fina som finns ute i naturen. Så välkommen ut i den gotländska naturen och njut av det fina friluftslivet och Friluftslivets år, säger Anders Flanking i sin invigningshälsning.

Bingo med länsstyrelsen

Länsstyrelsen samordnar Friluftslivets år, som har fått anpassas efter pandemin och rådande restriktioner. För att ge friluftsåret en bra start släpps idag en friluftsbingo Pdf, 3 MB. med vintertema som man kan skriva ut och spela själv eller med sina närmaste. Den kommer att följas av fler årstidsbingon under året.

Sedan tidigare har länsstyrelsen tagit fram en krysslista för länets omkring 150 naturreservat Pdf, 2.1 MB. och ytterligare en krysslista med kulturbesöksmål Pdf, 1.3 MB..

– Friluftsliv är den perfekta aktiviteten i pandemitider. Med länsstyrelsens friluftsbingo eller krysslistor i handen kan utflykten förhoppningsvis bjuda på några extra oväntade upplevelser. Vi hoppas naturligtvis att alla Gotlands friluftsföreningar också kommer att bidra med ett rikt utbud av friluftsaktiviteter under året så fort pandemin tillåter det, säger Mattias Vejlens.


Övre delen av en bingobricka med friluftsaktiviteter

Delta i friluftslivets år! Nu finns det en bingobricka med friluftsaktiviteter att ta sig an vintertid. Skriv ut den hemma och försök fylla hela brickan. Ta gärna en bild och dela i sociala medier. Märk posten med #friluftsbingo #luftenarfri @naturumgotland @lansstyrelsengotland

Om Friluftslivets år

Friluftslivets år är ett initiativ som leds av Svenskt friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Syftet är att få fler människor att prova friluftsliv samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Året har fått projektnamnet ”Luften är fri”.

Länsstyrelsens friluftslivsuppdrag

Länsstyrelserna har i uppdrag att samordna och leda det regionala arbetet med friluftslivspolitiken, stärka arbetet med tätortsnära natur och verka för att de friluftspolitiska målen får ökat genomslag.

Kontakt