Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen inviger Friluftslivets år på fredag

Ett barn åker pulka utför en backe

I år är det friluftslivets år i hela landet. Då det är meningen att så många som möjligt ska upptäcka fördelarna med att vistas utomhus i naturen. På Gotland kommer landshövding Anders Flanking att inviga året med en digital hälsning och en friluftsnyhet.

Friluftslivets år är ett initiativ som leds av Svenskt friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Syftet är att få fler människor att prova friluftsliv samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Året har fått projektnamnet ”Luften är fri”.

Länsstyrelsens friluftssamordnare Mattias Vejlens koordinerar Friluftslivets år på Gotland.

– Friluftsliv är en väldigt lämplig aktivitet i pandemitider. Den sker utomhus och med fördel långt ifrån folksamlingar. Jag hoppas att så många som möjligt ska ta tillfället i akt och tillbringa mycket tid ute i det fria det här året, säger Mattias Vejlens.

En stor fördel med ett aktivt friluftsliv är att människors hälsa blir bättre.

– Forskning visar att vi mår bättre om vi regelbundet vistas utomhus i och nära naturen. Det minskar stressen och sänker blodtrycket. Utevistelse motverkar också psykisk ohälsa. En annan stor fördel är att det inte behöver kostar så mycket, säger Mattias Vejlens, friluftssamordnare på länsstyrelsen.

För att ge året en bra start kommer länsstyrelsen med en friluftsnyhet på invigningsdagen på fredag.

Länsstyrelsen samordnar Friluftslivets år, men tanken är inte att myndigheten ska stå för alla aktiviteter. Det mesta av det organiserade friluftslivet sker i Gotlands alla föreningar som håller på med friluftsliv. Myndigheten kommer under året att ge förslag på lämpliga aktiviteter och lyfta fram andra aktörers aktiviteter.

För att sprida budskapet kan föreningar, företag och andra myndigheter märka sina aktiviteter med logga och, i sociala medier även, hashtagen #luftenarfri.

Kontakt