Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Friluftslivet särskilt viktigt under pandemin

Två personer som häller upp dryck ur termos utomhus. Man ser inte personernas ansikten

Det här året har coronapandemin begränsat vår rörelsefrihet och möjlighet att träffa andra människor. För många har naturen och friluftslivet därför blivit extra viktiga för att må bra och behålla hälsan. På Gotland märks det på att intresset för naturreservat och vandringsleder varit rekordstort hela 2020.

Restriktioner, allmänna råd och uppmaningar för att minska smittspridningen har duggat tätt hela året. Alla har i åtminstone någon grad påverkats: Arbete, umgänge och träning har inte kunnat ske som vanligt. Då visar det sig att naturen blivit en allt viktigare plats för gotlänningarna, en plats där man kan känna sig lite friare och umgås tryggare utomhus.

– Naturen är bra för oss på många sätt, inte minst för hälsan. Det är en plats där vi kan återhämta oss både fysiskt och psykiskt. Därför är det så glädjande att många passar på att upptäcka naturen när vi i övrigt är ganska pressade av den här pandemin, säger Mattias Vejlens, friluftssamordnare vid länsstyrelsen.

På länsstyrelsens webb märks intresset av på till exempel sidan för ”besöksmål”. Över 150 000 sökningar har gjorts årets första elva månader. Det är mer än en fördubbling mot 2019. Sidorna ”Klintkustleden” och ”Längre vandringsleder” har haft 10 600 respektive 7 100 sidvisningar under samma period.

– Under året har vi också haft elektroniska räknare uppsatta vid Klintkustleden och Torsburgen. Sedan i maj har vi sammanlagt 12 000 registrerade passager vid de här två räknarna, säger Mattias Vejlens.

Mycket rörelse i naturreservaten

Vid Gotlands många naturreservat har ökningen också märkts. Det har varit fler bilar på parkeringarna och många människor i rörelse.

– Vi sköter omkring 20–25 grillplatser med vedförråd och vi har inte riktigt hunnit med att fylla på eftersom det varit sådan åtgång. Men det är bara positiva problem att människor är ute och rör på sig, säger Mattias Ringbom, praktisk naturförvaltare vid länsstyrelsen.

Det har funnits en oro att slitaget på naturen ska bli större och att nedskräpningen ska öka när fler människor rör sig i naturen. Det är inte något som Mattias Ringbom och hans kollegor märkt av vid naturreservaten på Gotland i år.

– Nej nästan alla sköter allt jättebra. Men det märks att det är många som är ovana att vara i naturen. I somras var det många som gav sig ut, utan att ha med sig vatten. Vi har haft med i bilarna när vi varit ute och det är många som varit törstiga, säger Mattias Ringbom.

Gotland har omkring 150 naturreservat runt om på ön. På länsstyrelsens sida över besöksmål, eller via utflyktsguiden kan du själv söka efter utflyktsmål på nära eller längre håll. Det finns även ett stort antal kulturbesöksplatser. Länsstyrelsen har sammanställt en krysslista över öns naturreservat.

Kontakt