Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ett annorlunda år på Gotska Sandön

Strand på Gotska Sandön. Blickriktning ut mot havet, med örtgräs i förgrunden.

Sandöns nationalpark har hållit stängt för turister hela året på grund av coronapandemin. Örjan Siik, en av länsstyrelsens fyra tillsynsmän på Gotska Sandön, kan berätta om en annorlunda säsong i Sveriges äldsta nationalpark.

Ett normalt år är turister välkomna till ön och från slutet av maj till början av september kommer runt 4 000 besökare. Men i år har det varit stängt. Dock dök det upp ett filmteam från Svenska spel i början av september för att göra en kort film om arbetet som tillsynsman på Gotska Sandön. En film som finns att se i sin helhet i företagets kanaler.

– De kom med båten under ett personalbyte och hade bara fyra timmar på sig. Vi tänkte ”det hinner de aldrig”, men de fick ihop en jättefin film, inte minst med öns miljöer, berättar Örjan Siik.

Sandö-året består av två delar

Tillsynsmännen på Gotska Sandön delar in årets sysslor i två delar. Under turistsäsongen är det besökarna som gäller med information och allt praktiskt som det innebär att ha övernattande gäster. Och under vinterhalvåret handlar det om att sköta om de 55 husen, maskinparken, och underhåll på de tre fyrarna och SMHI:s automatiserade väderstation, samt att sköta nationalparken enligt skötselplanen som antogs 2018.

I år har sommarsäsongen kunnat ägnas åt andra sysslor än besökare. För även om stränderna gapat tomma från badande naturturister saknas det inte gäster på stränderna, ovälkomna gäster. Den invasiva vresrosen som gärna växer i sandig mark ska enligt planen för nationalparken hållas i schack så mycket det går.

– I och med att vi varit i fred har vi kunnat ägna oss åt skötselplanen även under sommaren. Vi har kunnat gräva upp mycket vresros. Men vi har också haft mer tid för underhåll: till exempel har vi fräschat upp duscharna på lägerplatsen, ordnat nytt avloppssystem i Fyrbyn och klarat av en hel del målning, säger Örjan Siik.

Vresrosen tränger undan andra inhemska arter och på Gotska Sandön konkurrerar den till exempel med olika orkidéer, inte minst den unika hybridorkidén som bara växer där. En unik korsning mellan röd och vit skogslilja.

Bättre möjligheter för besökare

Den nya skötselplanen från 2018 innehåller flera delar, men de prioriterade förändringarna från den tidigare planen från 1990 handlar om att hålla de kustnära dynerna öppna och bekämpa invasiva arter. Dessutom ska besökare kunna erbjudas bättre möjligheter att tillgodogöra sig den unika naturen och därför har också vandringsleder tillkommit och byggts ut. Kontrollerad naturvårdsbränning ska introduceras som skötselmetod, men den har ännu inte kommit igång.

Örjan en sista fråga, vilken är din favoritmånad under året på ön?

– Det är en jättesvår fråga för säsongerna har alla sin tjusning…men jag gillar nog hösten, när ljungen färgar ön rosa och vi kan bada ända in i oktober. Luften blir fuktigare och det blir som en trolsk stämning på ön.

En man med keps, glasögon och vindjacka, utomhus.

Örjan Siik har svårt att föreställa sig ett bättre jobb än det som tillsynsman på Gotska Sandön.

Kontakt