Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Grön jul blir digital!

Evenemanget Grön jul, som normalt äger rum på Gråbo i Visby, tar i år formen av en digital julkalender. En ny spännande lucka kommer att läggas ut på Facebook varje dag fram till julafton då landshövding Anders Flanking knyter ihop säcken.

Julkalendern består av 24 luckor fyllda av inspiration och kunskap. Här kommer följaren att få tips om allt från hur man kan skapa sitt eget julpynt av sådant som ofta finns hemma till hur man kan göra sin garderob mer hållbar eller planera julklappsinköpen på ett mer klimatsmart sätt.

– Vi hoppas kunna inspirera till kreativitet och meningsfullhet i en utmanande tid, säger Sofia Scholler vid länsstyrelsen, som tillsammans med kollegan Sara Florén leder projektet.

Kläder och textilier är exempel på ett område där produktionen kräver stora mängder råvaror, energi, vatten och kemikalier. En stor del av det vi konsumerar produceras dessutom i andra länder.

– Våra val spelar roll för miljö och hälsa i produktionsländerna. Alla kan bidra genom att göra medvetna val, återbruka och förlänga livslängden på det vi redan har, säger Sara Florén.

Grön jul syftar till att främja en mer hållbar konsumtion inför julen och är ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Gotlands län, Region Gotland, Röda korset, Studiefrämjandet, Studieförbundet Vuxenskolan, Puma ungdomsgård och föreningen Medveten konsumtion.

– Med Grön jul vill vi visa att man kan njuta av julen utan att tära på jordens resurser, att man kan fira jul med en skön magkänsla, säger Sofia Scholler.

Grön juls julkalender på Facebook Länk till annan webbplats.

Kontakt