Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Utflyktstips för höstlovet

Flera foton som illustrerar olika utflyktsmål på Gotland. En strand, en skog, en spång, fåglar, grottor, trattkantareller, havet och ett par springande ben

Trumpetjakt, ryggvandring och stormspaning. Där har du tre tips på naturupplevelser att ta sig an under höstlovet nästa vecka. Länsstyrelsens friluftssamordnare Mattias Vejlens har samlat aktiviteter för lediga dagar under bar himmel.

En person går på en spång i skogslandskap. Personen har ryggen vänd mot fotografen och bär en ryggsäck.

Ireåslingan – ett komplett utflyktsmål

Slingan längs med Ireån har allt: en promenad längs en slingrande å med djungelliknande skog, klintkanter med storslagen utsikt, sandstrand med havskontakt och spännande fornlämningar.

Utsikt norrut från klinten Husrygg. I förgrunden ses två bilvägar slingra sig fram genom landskapet. Till vänster i bild: havet.

Ryggvandring över Husrygg

Längs den låga och mjukt rundade klinten Husrygg kan du vandra ner mot Gotlands sydspets. Från klinten får du en fantastisk utsikt mot Hoburgen i söder och Näsudden i norr.

– Den här sträckan vandrar du över Storsudrets rygg, med en belönande utsikt, säger Mattias Vejlens.

Närbild av trumpetsvamp

Trumpetjakt i svampskogen

Trumpet, tratt och ibland en och annan vanlig kantarell. De gotländska tallskogarna ruvar på gulbruna skatter. Den friska luften i lungorna, doften av barr i näsan, tystnaden i mossan under sulorna. Kan du motstå svampskogens lockelser?

– Men plocka bara svampar du är helt säker på att du känner igen, säger Mattias Vejlens.

Ett par fötter i träningsskor som rör sig på en stig

Besök ett friluftsområde

Om du inte känner dig bekväm med att traska ut på okända skogsstigar men ändå vill andas skogsluft rekommenderas ett besök vid något av Gotlands friluftsområden. Svaide och VOK nära Visby, Kinnerstugan i Lummelunda, Sigvalde i Etelhem och Gardestugan i Stenkyrka är exempel på fina motions- och friluftsområden med tydligt utmärkta motionsspår. Ingen speciell utrustning krävs, det är bara att dra på sig ett par bekväma skor och ge sig ut i det fria.

Vy över en strand ut mot havet. På havet går stora vågor.

Stormspaning – naturens kraft del 1

Att vinden friskar i och att solen går i moln betyder inte att du själv måste sitta inomhus. Havet lever tvärtom sitt mest spännande liv när det blåser.

– Dra på en mössa och besök havet en riktigt blåsig dag. Du kommer inte att ångra dig. På kvällen somnar du sen med skummande vågor på näthinnan, säger Mattias Vejlens.

En mörk himmel beströdd med stjärnor. I förgrunden en tallkrona.

Stjärnskådning – naturens kraft del 2

En annan variant som gör sig bäst när det är molnfritt är att ge sig ut sent en kväll, långt från ljuskällor och uppleva stjärnhimlen. Lyssna till mörkret och kika på tystnaden!


Vill du ha fler utflyktstips? Ladda ner vår folder "Utflyktsguide" eller besök reservatssidorna på länsstyrelsens webbplats.

Utflyktsguide Länk till annan webbplats.

Naturreservat på Gotland Länk till annan webbplats.

Kontakt