Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
”Informationssäkerhet har aldrig varit viktigare”

Pandemin har gjort att fler arbetar hemifrån. Det kan utnyttjas av personer och organisationer med ont uppsåt.
Oktober är Europas informationssäkerhetsmånad, med syftet att höja medvetenheten och kunskapen hos företag och privatpersoner. Årets tema är skydd mot nätfiske och skadlig kod. Här är några knep som kan rädda dig från bedragarna på nätet.
I Sverige uppmärksammas informationssäkerhetsmånaden bland annat genom kampanjen Tänk säkert, som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Polisen står bakom.
Kampanjen ska öka medvetenheten och kompetensen hos privatpersoner och företag så att de säkrare kan hantera exempelvis lösenord, kortuppgifter och sin viktigaste information.
– Det finns en rad ganska enkla åtgärder som alla kan vidta, säger Björn Isaksson, informationssäkerhetssamordnare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.
Årets kampanjtema är skydd mot skadlig kod och nätfiske.
Samhället är fullt av tekniska lösningar som underlättar vår vardag, men klickar du på okända länkar eller öppnar okända bifogade filer kan bedragare komma över dina lösenord och på så vis använda din identitet på nätet. Eller så kan någon få tag i dina kortuppgifter och tömma ditt konto. Det kan även hända att internetanslutningen slutar fungera, att datorn drabbas av virus eller att den till och med går sönder.
På grund av Covid-19 har vi alla fått ställa om och ändra både beteenden och varifrån vi arbetar. Samtidigt utnyttjas situationen av individer och organisationer som exempelvis vill tjäna pengar, sprida desinformation eller hitta svagheter i samhället eller beredskapen.
– Informationssäkerhet har aldrig varit viktigare. Att arbeta hemifrån ställer stora krav på såväl medarbetare som på arbetsgivare. Det här året har lärt oss att vi kan ställa om, att vi kan hitta säkra sätt att arbeta – men också att vi måste vara uppmärksamma och följa regler och rutiner för att inte äventyra informationssäkerheten, säger Björn Isaksson.
I somras släpptes rapporten ”Cybersäkerhet – En kartläggning av Sveriges nuläge 2020 och framtidsutsikter för branschen”. Björn Isaksson tycker att Andrei Sabelfeld, professor i webb- och mjukvarusäkerhet på Chalmers, uttryckte något tankeväckande i denna:
”Många kan idag ställa sig frågan varför de ska skydda sin dator när de inte själva anser att de har något värdefullt innehåll. Men det är precis som med Covid-19, det handlar inte enbart om att inte själv bli smittad, utan se till att inte andra blir smittade”.
Det finns flera enkla åtgärder som tillsammans skyddar dig och din dator.
• Tänk på säkerheten hemma. Lämna inte information framme, ha inte skärmar mot fönster och tänk på att spara ofta
• Se över dina lösenord – de ska vara svåra att gissa eller forcera, helst vara unika och alltid bytas om man tror att någon kommit över dem
• Uppdatera datorn och telefonen när nya uppdateringar kommer
• Var vaksam på nätfiske. Klicka inte länkar, öppna inte filer om du misstänker att det rör sig om skräppost. Uppge aldrig konto-, kort- eller inloggningsuppgifter
Läs mer om MSB:s kampanj på myndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..