Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Silverskatt hittad på södra Gotland

Silvermynt som hittats i ett rabbishål på södra Gotland.

En silverskatt med drygt 50 silvermynt och delar av flera smycken har hittats av en privatperson på södra Gotland.

– Det är alltid något speciellt när man hittar en silverskatt, den här skatten är dessutom i väldigt fint skick och det gör det hela ännu roligare, säger Daniel Langhammer, kulturmiljöhandläggare vid länsstyrelsen.

Det var i slutet av förra veckan som en privatperson hittade silverskatten på södra Gotland. Under veckan har platsen undersökts av arkeologer från Gotlands museum. De arkeologiska undersökningarna visar att det är två samlingar av föremål som hittats, den ena skatten har spridits ut av kaniner och den andra gömman är intakt. Skatten innehåller bland annat två bysantinska mynt som är präglade i Konstantinopel samt ett stort antal arabiska mynt.

­– Min bedömning är att mynten är från 990-talet. Det hör verkligen inte till vanligheten att privatpersoner gör den här typen av fynd, men om det är någonstans man ska hitta silverskatter så är det på Gotland, säger arkeolog Per Widerström som undersökt silverskatten.

Utöver mynten har även en tvinnad halsring samt bitar av tre silversmycken hittats. Under den närmaste tiden kommer myntexperter att titta närmare på skatten.

– Vår förhoppning är att silverskatten framöver ska kunna visas på Gotlands museum, säger Per Widerström.

Länsstyrelsen har beslutat om en efterundersökning för att ta tillvara på de mynt som kommit i dagen, bland annat för att minimera risken för illegal skattletning.

– När skatten är noga undersökt kommer vi att anmäla fyndet till Riksantikvarieämbetet som beslutar om eventuell ersättning till upphittaren, säger Daniel Langhammer.


Så här gör du om du hittar ett fornfynd

Kontakt