Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Minister till gotländsk transportkonferens

Anmäl dig till den digitala konferensen så bjuder vi på kunskap och inspiration om hur utsläppen från marktransporterna kan minskas.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) gästar den gotländska konferensen Framtidens transporter 17 september. Han kommer att diskutera innovativa transportlösningar till sjöss, i luften och på land - med fokus på Gotland.

– Det finns goda skäl att arrangera en stor transportkonferens på ön. Gotland är nämligen utpekat som pilotområde av regeringen, och ska gå före i landets energiomställning. Det är hög tid för transportsektorn att lägga i en högre växel för att klara klimatmålen eftersom utsläppen från marktransporterna ska ha minskat med 70 procent till 2030 jämfört med 2010, säger Anders Flanking, landshövding.

17 september ordnas därför en digital och kostnadsfri konferens av Länsstyrelsen i Gotlands län och Region Gotland, fylld av inspirerande samtal och framtidsspaningar. Den riktar sig till alla som är intresserade av omställningen av transportsektorn, ett område där det redan hänt mycket på Gotland, bland annat tack vare driftiga företagare på ön. Men mer behöver göras, och arrangörerna är övertygade om att konferensen kommer att sprida kunskap och engagera fler att tänka i nya banor.

– Vår förhoppning är att människor från hela landet anmäler sig till konferensen, och alla som deltar blir en del av vår digitala panel. Vi kommer bland annat att diskutera hur hållbarhetsarbetet inom transportsektorn i Sverige kan få fart igen efter coronapandemin, säger Anna Sorby, projektledare för Hållbara transporter vid Länsstyrelsen.

Utöver infrastrukturminister Tomas Eneroth deltar bland andra Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten, som siktar på att vara helt fossilfri 2025, Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén och mobilitetsexperten Anna Lindén från 2030-sekretariatet.

Konferensen inleds av Anders Flanking, landshövding, och Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.

Samtalen under dagen leds av Nina Modig och Per-Olof Arnäs, skapare av Logistikpodden.

Under konferensen tar vi upp saker som framtidens fordon på de gotländska vägarna, mobilitet på landsbygden, arbetet med den världsunika elvägen i Visby, förändrade resvanor och mycket annat.

Länsstyrelsens och Region Gotlands arbete med omställningen av transportsektorn drivs av en kvintett kvinnor genom projekten Hållbara transporter och Ratta Grönt.

– Att det är bara kvinnor i projektgruppen är en slump. Men eftersom transportsektorn är en mansdominerad bransch kan vår projektgrupp komma med nya vinklar och idéer kring omställningsarbetet, säger Anna Sorby.

Program och länk till anmälan Öppnas i nytt fönster.

Om arrangörerna:


I projektet Hållbara transporter får gotländska transportföretag hjälp att komma igång med arbetet att bli mer energieffektiva och ställa om till förnybara drivmedel. Projektet finansieras med EU-medel.

Mer information om projektet Hållbara transporter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontaktperson:
Anna Sorby, projektledare
Hållbara transporter, Länsstyrelsen i Gotlands Län
anna.sorby@lansstyrelsen.se
010-223 93 86


Ratta Grönt vill få gotländska småföretagare att byta till fossilfria fordon och sprider kunskap om de lokala alternativa drivmedel som finns på ön, främst el och biogas. Projektet finansieras av Energimyndigheten.

Kontaktperson:
Lisa Bratt, kommunikatör
Ratta Grönt, Region Gotland
Lisa.bratt@gotland.se
073-7658185

Kontakt