Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Covid-19 tar inte semester

Visby hamn

Just nu är vi många, såväl gotlänningar som besökare, som njuter av ledighet och semester på Gotland. Coronapandemin däremot tar inte semester. Efterlevnaden av Folkhälsomyndighetens rekommendationer bland allmänheten har blivit allt sämre den senaste tiden, och Länsstyrelsen i Gotlands län, Polismyndigheten och Region Gotland uppmanar nu alla som vistas på ön att hålla avstånd till varandra.

Omkring 120 000 personer bedöms befinna sig på Gotland den här veckan, samtidigt som vi ser en försämring i efterlevnaden av Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För att ge en uppdaterad bild av hur efterlevnaden ser ut och förtydliga myndigheternas respektive roller och möjligheter att vidta åtgärder bjöd Länsstyrelsen i Gotlands län, Polismyndigheten och Region Gotland in till en gemensam pressträff fredagen 24 juli.

– Under den månad som vi på länsstyrelsen har haft uppdraget att följa efterlevnaden av Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd för inrikesresor och sommaraktiviteter har vi sett en gradvis försämring, framför allt när det gäller allmänhetens benägenhet att hålla avstånd. Fram till nu har vi rapporterat om en medelgod till hög efterlevnad på Gotland, men i den rapport som vi skickar in till regeringen på tisdag är efterlevnaden nere på låg till medelgod, sa Amy Rankin, stabschef i länsstyrelsens coronastab.

Problemen med trängsel märks bland annat i Visby innerstad på kvällar och nätter, på och utanför serveringsställen och populära stränder i samband med soligt väder och i butiker.

– De rapporter vi får in visar också att gotländska verksamheter i hög grad tar sitt ansvar och gör vad de kan för att minska trängsel, till exempel genom att dra ner på antalet platser, skylta och påminna om vikten av att hålla avstånd och tillhandahålla handsprit. Det är i det personliga ansvaret hos allmänheten som det framför allt brister, sa Amy Rankin.

Den bilden bekräftades av lokalpolisområdeschef Fredrik Persson:
– Näringsidkare och restaurangägare gör vad de kan, det är gästerna som glömmer bort att följa rekommendationerna, framför allt under sena kvällar och nätter. Inom polisen på Gotland har vi lika mycket att göra som en vanlig sommar och arbetar mycket med alkoholrelaterade brott och partyrelaterat stök.

Region Gotland har under den här veckan satt in väktare i Visby innerstad för att påminna allmänheten om att hålla avstånd. Tillsammans med näringslivsorganisationerna på Gotland har man även anlitat riddarsällskapet Torneamentum, som från hästryggen informerar om vad vi alla kan göra för att minska smittspridningen.

– Att alla tar sitt personliga ansvar är avgörande för hur den här pandemin ska utvecklas. Att ändra sitt beteende, till exempel genom att inte gå in i en butik där det är trångt eller att låta en person gå in och handla istället för hela familjen eller sällskapet, är A och O, sa Torsten Flemming, tf. regiondirektör.

Antalet smittade i covid-19 har ökat på Gotland under den senaste tiden, något som enligt tf. smittskyddsläkare Sven Montelius framför allt beror på att vi nu tar fler prover på Gotland.

– Bland de smittade har vi kunnat identifiera dem som jobbar i restaurangbranschen på Gotland som en riskgrupp. Vi kommer idag att gå ut med riktad information till restaurangerna om vad de kan göra ytterligare för att skydda personalen.

Region Gotland har sedan i mars arbetat med tillsyn av trängsel på serveringsställen.

– Under juli månad har vi genomfört omkring 200 trängseltillsyner med sju förelägganden som facit. Det vi ser är att verksamheterna tar det här på allvar, men vi som allmänhet gör det svårt för dem. Inte minst i Visby bildas köer och klungor utanför de flesta serveringsställen just nu, säger Andreas Larsson, Region Gotlands enhetschef för livsmedelstillsyn och alkoholtillstånd.

Att vi är många på Gotland medför också att det är många som just vill åka med kollektivtrafiken.

– För att hålla avståndet mellan passagerare på bussarna har vi stängt av ungefär vartannat säte. Vi kör med alla resurser som finns, och kan tyvärr inte skicka extrabussar om en buss blir full. Vi ser att många vill åka till exempelvis populära stränder vid samma tidpunkt, och då blir det emellanåt fullt, säger Jyrki Vainio, enhetschef för kollektivtrafiken inom Region Gotland.

Vad kan man då göra för att få bukt med trängseln?

– I Sverige, till skillnad från i en del andra länder där man har isolerat befolkningen, har vi en tradition som bygger på att vi alla kan förvalta ett egenansvar och visa hänsyn till varandra. Nu är det oerhört viktigt att vi alla tillsammans tar det här ansvaret och följer rekommendationer, riktlinjer och råd. Än så länge har vi tack och lov klarat oss bra från en större smittspridning på Gotland, men om vi inte alla sköter det här tillsammans så finns risk för nya restriktioner. Håll avstånd till varandra, stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk och tvätta händerna ofta. Covid-19 tar inte semester, avslutade länsråd Peter Molin.

Kontakt