Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Semestra säkert i coronatider

Från och med den 13 juni gäller inte längre avrådan från resor inom Sverige för den som är symtomfri, men det finns fortfarande en rad rekommendationer som vi alla behöver följa för att minska risken för smittspridning. Här har vi samlat information och länkar som är bra att känna till för dig som ska semestra, eller hemestra, på Gotland i sommar.
Fortsätt att följa de allmänna råden
- Stanna hemma om du har symtom.
- Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
- Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
- Var försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp.
- Om du är 70 år eller äldre är det extra viktigt att begränsa sociala kontakter och undvika platser där människor samlas.
- Undvik större sociala sammanhang.
Mer information om hur vi minskar smittspridningen på krisinformation.se Länk till annan webbplats.
Resan till och från Gotland
Följ de allmänna råden om hur du skyddar dig själv och andra från smitta även när du är på resande fot. Håll avstånd till andra resenärer och tvätta alltid händerna efter resa.
Mer information om resande i sommar på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.
Destination Gotland, Swedavia och de flygbolag som flyger till Gotland i sommar har viktig information inför resan som alla resenärer bör ta del av.
Destination Gotlands information med anledning av covid-19 Länk till annan webbplats.
Swedavias (Visby Airports) reseinformation med anledning av coronaviruset Länk till annan webbplats.
Kollektivtrafik
Alla resenärer i kollektivtrafiken bör hålla avstånd till varandra och följa eventuella anvisningar. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du i första hand reser med andra färdmedel än kollektivtrafik, till exempel cyklar eller går.
I Folkhälsomyndighetens föreskrifter riktade till restauranger, caféer och barer står bland annat att trängsel inte får förekomma och att mat och dryck ska intas sittande vid bord. Det är restaurangens eller caféets ansvar att göra det möjligt för dig som gäst att kunna hålla avstånd till andra människor, men glöm inte att du som gäst också har ett personligt ansvar för att förhindra smittspridning. Håll avstånd, och om du ser att det är för trångt där du har tänkt äta, välj hellre en annan restaurang.
Att vistas ute i naturen är ett utmärkt sätt att tillbringa semestern på. Den här sommaren väntas ovanligt många leta sig ut i naturen, och det är då extra viktigt att vi alla visar hänsyn, både till varandra och till naturen och djurlivet.
Motortrafik i naturen
Allemansrätten ger oss en fantastisk möjlighet att vistas och röra oss i naturen – till fots, med cykel eller kanske till häst. Alla ska kunna njuta av Gotlands vackra kust, naturreservat, skogar och hällmarker, både i dag och i framtiden. Viktigt att tänka på är att allemansrätten inte ger dig rätt att köra med motorfordon i skog och mark eller på stränder. Rätten att färdas och campa i motorfordon begränsas nämligen i terrängkörningslagen.
Mer information om terrängkörningslagen
Utflyktstips
Länsstyrelsen har tagit fram två spännande krysslistor som kan ge dig nya uppslag för sommarens utflykter. I den ena hittar du våra naturreservat, i den andra får du tips om kulturhistoriska besöksplatser runtom på ön. Mer information om alla platser hittar du under Besöksmål här på vår webbplats. Där kan du också se vilka bestämmelser som gäller på respektive plats. I en del naturreservat är till exempel camping förbjuden.
Krysslista för kulturhistoriska besöksplatser
Håll koll på eventuellt eldningsförbud
Att grilla på utflykten är mysigt, men om det är torrt i skog och mark kan räddningstjänsten på Gotland avråda från eller helt förbjuda eldning. Det är ditt ansvar att elda på ett säkert sätt och att ta reda på om eldning är tillåtet eller inte innan du tänder brasan.
Information om eldningsförbud på Region Gotlands webbplats Länk till annan webbplats.
Det är fortfarande förbjudet att anordna offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som samlar fler än 50 personer. Det handlar till exempel om föreläsningar, teaterföreställningar, idrottstävlingar, danstillställningar, konserter, marknader och mässor.
Mer information om förbudet på Polismyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.
Privata sammankomster omfattas inte av förbudet, men enligt Folkhälsomyndigheten bör större sociala sammanhang, som till exempel bröllop, dop och fester, undvikas även under sommaren.
En solig och varm sommardag är det många som söker sig till Gotlands stränder. Om du kommer till en strand där det börjar bli trångt, välj då hellre en annan strand. Det allmänna rådet om att hålla avstånd gäller även här.
Om du blir sjuk
Om du får luftvägssymtom och behöver sjukvårdsupplysning – ring 1177 Vårdguiden (telefonnummer 1177).
Information om covid-19 på 1177.se Länk till annan webbplats.
Det är Region Gotland som ansvarar för sjukvården på Gotland. Mer information om vart du ska vända dig om du blir sjuk finns på deras webbplats. Där hittar du också information om hur provtagning för covid-19 går till på Gotland.
Hälsa och sjukvård på Region Gotlands webbplats Länk till annan webbplats.
Vård för turister och besökare på Gotland Länk till annan webbplats.
Stöd och hjälp vid oro eller psykisk ohälsa
Om du behöver tala med någon för att du mår psykiskt dåligt eller är utsatt för hot och våld finns flera nationella stödlinjer du kan kontakta för att få hjälp.
• Kvinnofridslinjen 020-50 50 50
• Självmordslinjen 90 101
• Alkohollinjen 020-84 44 48
• Röda Korsets stödtelefon 0771 900 800
• Jourhavande medmänniska 08-702 16 80
• Bris 116 111, kontakt kan även tas via e-post eller chatt
• Bris för föräldrar om barn 077-150 50 50
Kontaktuppgifter till fler nationella stödlinjer finns på webbplatsen Umo.se som är till för alla mellan 13 och 25 år.
Umo.se Länk till annan webbplats.
Sveriges kommuner och regioner (SKR) har på webbplatsen Uppdragpsykiskohalsa.se samlat information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider.
Uppdragpsykiskohalsa.se Länk till annan webbplats.
Röda Korset har en bra sida för hur du kan hantera oro och stress under coronapandemin.