Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kryssa kulturhistoriska besöksplatser

Röse

Bronsåldersröse. Foto: Daniel Langhammer

Kanske har du börjat kryssa naturreservat med länsstyrelsens krysslista? Nu är det dags att ge sig ut på en upptäcktsresa med hjälp av vår krysslista för kulturhistoriska besöksplatser!

På Gotland finns en rik kulturhistoria och många intressanta platser med spår och lämningar från förhistorisk till historisk tid. Länsstyrelsen har pekat ut ett hundratal kulturhistoriska besöksplatser som ger en bred representation av Gotlands historia. Besöksplatserna ligger dessutom ofta i väldigt vacker natur.

– Länsstyrelsen arbetar med att vårda, bevara och tillgängliggöra Gotlands unika natur och kultur, och krysslistan är en del av det arbetet säger Kristin Löfstrand, kulturmiljöhandläggare på länsstyrelsen. Den som använder vår nya krysslista kommer att få uppleva många fantastiska platser.

I krysslistan finns en blandning av lämningar som sträcker sig från förhistorisk tid till en mer sentida historia. Bland besöksplatserna finns allt ifrån gravplatser och fornborgar till museigårdar, fiskelägen och stenindustriområden. En del platser ligger synliga från landsvägarna, där du enkelt kan stanna till när du är ute och åker. Andra ligger mer avsides från dagens civilisation och tempo. På flera av platserna finns uppmärkta kulturstigar med tillhörande foldrar som leder dig genom landskapen.

– Njut av lugnet och upplevelsen av att vara på en plats där människor levt och verkat i tusentals år, säger Kristin Löfstrand. Vi vet en del om hur människan levde förr men ta också tillfället i akt att med fantasins hjälp föreställa dig hur livet då kan ha sett ut.

Besöksplatserna finns beskrivna på länsstyrelsens hemsida under fliken besöksmål och kulturmiljöer. Där kan man också hitta vägbeskrivningar och annat som är bra att veta inför besöket.

– Med krysslistorna hoppas vi kunna inspirera fler att uppleva Gotlands fantastiska natur och kultur, säger Kristin Löfstrand. Ett tips är att besöka platserna under olika årstider. Höstens dramatiska vindar ger en annan upplevelse än vårens blommande blåsippor.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss