Aktuella varningsmeddelanden i Gotlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturen lockar i coronatider

Friluftsliv

Om du brukar vara ute i naturen har du säkert märkt att det är fler som hittat ut under de senaste månaderna. I de gotländska naturreservaten är det högtryck just nu och det beror inte bara på att våren har kommit. Runt om i landet syns en ökning av friluftslivet sedan coronapandemin tog greppet om samhället.

Vi uppmanas att hålla avstånd och undvika trängsel, många mötesplatser har stängt eller minskat sina verksamheter och vardagen ser annorlunda ut för många jämfört med vad vi är vana vid. Det har gjort att fler ger sig ut i naturen där vi kan komma bort från stress och oro för en stund och träffa vänner och familj på ett tryggt sätt.

Det ökade intresset för att vistas i naturen märks inte minst i Gotlands många naturreservat.

­– Uppskattningsvis har antalet besökare ökat med någonstans mellan 25 och 30 procent. Vi träffar dagligen personer som har gett sig ut i naturen och på naturreservatens parkeringar ser vi fler bilar än vanligt, säger Mattias Vejlens, länsstyrelsens friluftssamordnare.

Det märks även att fler söker information om naturområden att upptäcka. På länsstyrelsens hemsida har intresset för naturreservaten ökat mycket – jämfört med i fjol har besöken på reservatssidorna ökat med 55 procent den här våren.

Naturreservaten finns spridda över ön och lockar till utflykter på helger och ljusa vårkvällar men den tätortsnära naturen är extra betydelsefull eftersom den är lätt att ta sig till.

– När gotlänningarna är ute i naturen går de först och främst till sitt närmaste naturområde som ligger mindre än 500 meter från bostaden och oftast är det inte ett naturreservat. Antagligen har vistelsen i de här områdena ökat ännu mer, säger Mattias Vejlens.

Så vad gör vi i naturen? Är det promenader som lockar mest?

– Vi har sett ett ökat intresse för att vandra Klintkustleden – vandringsleden som sträcker sig mellan Björkume och Hallshuk. Vandring och vackra vyer verkar alltså locka men det finns mycket mer att göra. Du kan räkna fåglar, både de som du ser och de som du hör, eller leta efter vårtecken som blommor, fjärilar och bin. Det går förstås också att kombinera naturupplevelsen med ett träningspass eller en picknick. Friluftslivet kan vara ett tryggt sätt att ses på, för att fortfarande kunna träffa vänner och familj, avslutar Mattias Vejlens.

Kontakt