Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Turistsäsongen på Gotska Sandön ställs in

Sandöbåten lägger till för att släppa av besökare från Gotland.

Sandöbåten lägger till för att släppa av besökare från Gotland.

Turistsäsongen på Gotska Sandön kommer att ställas in. Länsstyrelsen har i samverkan med Naturvårdsverket, rederiet och bokningen, fattat beslutet om att inte genomföra turistturer till nationalparken under sommaren 2020.

– Säsongen skulle ha startat den 21 maj och in i det sista har vi avvaktat utvecklingen av Covid-19. Det känns naturligtvis tråkigt att behöva ställa in, men under rådande omständigheter ser vi inte någon annan utväg, säger Petter Rimfors, platsansvarig på Gotska Sandön.

Gotska Sandöns nationalpark är ett omtyckt resmål med runt 4000 besökare som anländer med turbåten. Besökarna kommer från hela Sverige. På passagerarfartyget vistas resande under mellan två till tre och en halv timme under överfärden. Väl på ön nyttjar många av de boende gemensamma kök och toaletter.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska onödiga resor undvikas och avstånd ska hållas i allmänna färdmedel.

– Det går för närvarande inte att förutse när lättnader införs i Folkhälsomyndighetens föreskrifter. Regelverket bedöms komma att gälla delar, eller beroende på utvecklingen, hela sommaren, säger Petter Rimfors.

Smittspridningen inom Sverige ligger i olika fas där endast Stockholm ännu har haft en mer omfattande smittspridning.

– I det läget är det inte försvarbart att blanda besökare från hela Sverige på Sandöbåten och i gemensamhetsutrymmen på ön. Med anledning av situationen och gällande föreskrifter beslutar länsstyrelsen därför att ställa in sandötrafiken i sommar. Vi måste alla hjälpas åt att bromsa ner smittspridningstakten, säger Petter Rimfors.

I dagsläget har knappt 800 personer bokat resa och boende denna säsong. Alla inbokade kommer nu att kontaktas av Sandöresor via mail eller telefon och erbjudas återbetalning. Bokning för 2021 beräknas öppna i september i år.

Kontakt