Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Är du Gotlands och Sveriges nästa mästare i innovation?

Erika Eskedahl, vinnare av SKAPA-priset på Gotland 2019

Erika Eskedahl, vinnare av SKAPA-priset på Gotland 2019.

Nu är det dags för alla idérika gotlänningar att ansöka till årets SKAPA-priser. I år kommer tre nationella priser att delas ut: det stora SKAPA-priset, ett talangpris för unga innovatörer och ett pris till årets förebild. Ansök själv, eller nominera någon annan!

Det är Stiftelsen SKAPA som står bakom priserna och Länsstyrelsen i Gotlands län som håller i länsuttagningen. Genom att premiera, lyfta fram och belöna nya uppfinningar och innovationer vill stiftelsen verka för att Sverige fortsatt ligger i framkant som ett av de mest innovativa länderna i världen.

Tävlande idéer får vara kommersiellt introducerade tidigast 2018 och ska bedömas finnas på marknaden senast 2021. Vid bedömningarna har kreativitet stor betydelse liksom internationell marknad och potentiell lönsamhet. Annat som bedöms är teknisk höjd, den immaterialrättsliga situationen, sökandes och projektets bakgrund samt samhällsnytta.

Läs mer om kriterierna för SKAPA-priset och ansök på www.stiftelsenskapa.se Länk till annan webbplats. senast den 23 april 2020.

Den 15 maj är du som tävlar i kategorierna SKAPA-priset och SKAPA talang för unga innovatörer välkommen att presentera din idé för den gotländska juryn. Juryn utser länsvinnare som belönas med diplom och en prissumma på totalt 20 000 kronor. Därefter tävlar länsvinnarna om det nationella priset där den totala prissumman, som kan fördelas på flera personer, uppgår till 500 000 kr för SKAPA-priset och 250 000 kr för SKAPA-talang. Den nationella tävlingen går av stapeln på SKAPA Innovationsmässa i Stockholm i november.

För de tävlande kan SKAPA-priset ha stor betydelse. Michael Fergusson på företaget Viospatia tävlade och vann SKAPA-priset på Gotland 2018 med sin mätteknik för att kvalitetssäkra komponenter inom bilindustrin.

– När vi vann SKAPA-priset på Gotland visade det att vi var på rätt väg. Uppmärksamheten hjälpte oss att hitta investerare och breddade vårt nätverk. Att vara med i tävlingen gav oss en språngbräda och nya möjligheter, säger Michael Fergusson.

Erika Eskedahl vann priset i fjol för att ha formgivit ergonomiska tallrikar i miljövänliga material. Hon kommenterar utmärkelsen så här:
– Att vinna SKAPA-priset innebar stora möjligheter att utveckla den egna innovationen. Jag fick också möjlighet att träffa många andra innovatörer och företagare vilket var väldigt inspirerande.

Kontakt