Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Minnet av Förintelsen högtidlighålls på Almedalsbiblioteket

Den 27 januari arrangeras Förintelsens minnesdag över hela världen, bland annat i Visby.

Den 27 januari arrangeras Förintelsens minnesdag över hela världen, bland annat i Visby.

I år är det 75 år sedan nazisternas koncentrationsläger Auschwitz-Birkenau i Polen befriades av de allierade. Minnet uppmärksammas på Almedalsbiblioteket i Visby.

Den 27 januari arrangeras Förintelsens minnesdag över hela världen, bland annat i Visby. Människor samlas denna dag i en årlig manifestation för Förintelsens offer, samma datum som lägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Årets manifestation markerar att det är 75 år sedan detta skedde.

I Sverige arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter. På Gotland ordnas ett program på Almedalsbiblioteket i Visby.

Kent Zetterberg, professor vid Försvarshögskolan, kommer att reflektera över Nazityskland, Sverige och det andra världskriget. Han har skrivit om svensk säkerhetspolitik och leder forskningsprojektet ”Försvaret och det kalla kriget” som publicerat ett stort antal böcker.

Det blir ett boksamtal med Jessica Bab Bonde, författare till den Augustnominerade boken ”Vi kommer snart hem igen”. I den skildras sex personers vittnesmål om Förintelsen i serieform. Några av dem lever ännu och har kunnat berätta vad som hände dem och deras familjer.

Landshövding Anders Flanking inledningstalar. Under kvällen kommer årets Emerich-pris att delas ut, och musikelever från Gotlands folkhögskola spelar. Det finns också möjlighet att skänka en slant till Rädda Barnen. Evenemanget är öppet för allmänheten och kräver ingen föranmälan. Kvällen arrangeras av Röda Korset, Rädda Barnen, Uppsala universitet, Region Gotland och Länsstyrelsen i Gotlands län.Fakta Förintelsens minnesdag
Sedan 2001 har 27 januari varit en nationell minnesdag. 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Dagen är också ett tillfälle att uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.Tid: 27 januari 2020 klockan 18-20

Plats: Almedalsbiblioteket i Visby

Kontaktperson:

Caroline Asserlund, programsamordnare, Almedalsbiblioteket

Telefon: 0702-529324

E-post: caroline.asserlund@gotland.se


Kontakt