Risk för gräsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Gör dig redo att vintercykla säkert

Med rätt förberedelser går det att njuta av en cykeltur även under vintern.

Med rätt förberedelser går det att njuta av en cykeltur även under vintern.

Många cyklar året runt till exempelvis jobbet eller skolan, vilket är bra för både för miljön och hälsan. Men vinterns mörker, kyla och halka kan kräva lite extra av cyklisten och cykeln.

Så här års är det många som ser över bilens utrustning och byter till vinterdäck för att klara de kallare månadernas snö och halka. I stället för att gömma undan cykeln i väntan på våren kan man rusta den på liknande vis.

– För många är cykelturen ett tillfälle för reflektion eller för att ladda inför dagen. För andra kan den betyda tid för avkoppling efter en stressig dag. Med rätt utrustning kan cykelturen fortsätta att vara en god vana året om, säger Paula Cederberg Ahlsten, reserådgivare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Varje gång du väljer bort bilen till förmån för cykeln hjälper du till att minska utsläppen av ämnen skadliga för människor och miljö, samtidigt som du får röra på dig.

– Här på Gotland är det ofta barmark även under vintermånaderna, så på det viset har vi bra förutsättningar att cykla hela året. Allra lättast är det förstås i stan eller andra tätorter på ön där man har hjälp av gatubelysningen. För landsbygdscyklisten ställs större krav på lysen och reflexer för att det ska kännas tryggt, säger Paula Cederberg Ahlsten.

Se över däcken och kontrollera bromsarna. Smuts och kyla gör att cykeln behöver rengöras och smörjas oftare.

Halt underlag är ett av de vanligaste skälen till olyckor bland cyklister. Dubbdäck ger ett mycket bättre grepp vid inbromsning och när man svänger på is. Dubbdäck har också en mjukare gummiblandning vilket ger dem bättre grepp vid kyla. Det finns även vinterdäck utan dubbar. De har också en mjukare gummiblandning samt djupare mönster, upplyser Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, på sin webbplats.

Enligt lagen krävs lysen och reflexer på vid cykling i mörker. Framtill ska cykeln ha vit eller gul lampa samt vit reflex, baktill röd lampa och reflex och åt sidorna vita eller gula reflexer. Med bra belysning kan man synas på 300 meters avstånd.

Om du själv bär exempelvis reflexväst eller reflexer kring hand- och fotleder hjälper du andra trafikanter att upptäcka dig. Även i upplyst stadsmiljö behövs reflexer eftersom skuggor från buskar och träd liksom bländning kan påverka bilisters synfält.

– Naturligtvis bör man bära hjälm, oavsett om man är ung eller gammal. Det är viktigt att den sitter stadigt på huvudet så att den gör nytta, säger Paula Cederberg Ahlsten.

Kontakt