Plötslig ishalka i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Julen inleds med hållbart firande

För andra året bjuder en rad gotländska arrangörer på lördag 16 november in till Grön jul, ett juldoftande och kreativt evenemang för hela familjen med fokus på återbruk och hållbar konsumtion.

– Med evenemanget Grön jul vill vi visa att det går att njuta av julklappar, mat och allt som hör julen till utan att tära på jordens resurser, att man kan fira jul med en skön magkänsla, säger Sofia Scholler, miljömålssamordnare på Länsstyrelsen i Gotlands län.

Hållbar konsumtion och produktion är ett av de globala mål som världens länder genom Agenda 2030 har åtagit sig att uppnå till år 2030. Ökat återbruk, att använda det vi producerar flera gånger och ge det en längre livscykel, kan ta oss en bit på vägen. På Gråbobiblioteket och Puma ungdomsgård i Visby kommer besökarna på Grön jul bland annat att kunna prova på att tillverka smycken, rep, dekorationer, presentpåsar, kort och juldekorationer av återbrukat material. Man kan också få lära sig att tillverka bivaxdukar, ett miljövänligare alternativ till plast och folie, och att skapa sin egen melodi av återanvända toner.

– Aktiviteterna är gratis och passar för alla åldrar. Man behöver inte ha några förkunskaper och allt material som behövs finns på plats, säger Sofia Scholler.

Utöver prova-på-aktiviteterna blir det bland annat dans kring granen, klädbytardag, korta föreläsningar om hållbara val, sagostund med julklapp till alla barn, second hand-försäljning i Röda Korsets pop up-butik och på catwalken visar bland andra Gotlands landshövding Anders Flanking second hand-kollektioner. Lunch tillagas av Gråbo kvarterskrog på räddade råvaror från Coop, och Puma säljer hållbart julfika.

– Dessutom är Gotlands auktionsverk på plats och värderar keramik och porslin, så passa på att få dina föremål värderade utan kostnad, tipsar Sofia Scholler.

Grön jul arrangeras på Gråbobiblioteket och Puma ungdomsgård klockan 11-15 den 16 november 2019. Dagen arrangeras av Länsstyrelsen i Gotlands län, Region Gotland, Röda Korset, Studieförbundet Vuxenskolan, Föreningen Medveten Konsumtion, Studiefrämjandet, Biblioteken på Gotland, Puma och Fenomenalen.

Kontakt