Aktuella varningsmeddelanden i Gotlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nästa steg för att plastbanta Gotland

Plastskräp Foto: Mostphotos

Kanske såg du sommarens utställning som gav tips på hur vi alla kan minska vår plastanvändning? Nu pågår del två av projektet där besöksföretagen får kunskap om plast och möjlighet att påbörja en strategi att plastbanta sin verksamhet.

– Tillsammans med besöksnäringen lägger vi grunden för att Gotland ska bli ett föredöme när det gäller plast, säger Therese Fredén, länsstyrelsens projektledare för Gotlands besöksnäring plastbantar.

Vid ett antal seminarier, studiebesök och workshops kommer besöksföretagen på Gotland få ökad kunskap kring plastanvändning och hållbara materialval. Projektet avser att bidra till långsiktigt ändrade beställningsmönster genom att lyfta de positiva effekterna av plastbantning och presentera verktyg som underlättar processen.

– Plast är ett fantastiskt material, men plast har också många nackdelar. Råvaran tas från fossila källor, plasten kan innehålla skadliga kemikalier och avfallet har en negativ inverkan på vår miljö och klimatet. Plast som hamnar i naturen försvinner inte utan bryts långsamt ner till mindre och mindre bitar. Projektet Gotlands besöksnäring plastbantar har som mål att minska spridningen av plast till natur och hav och därmed göra Gotland till ett mer hållbart besöksmål, säger Therese Fredén.

Länsstyrelsen har beviljats drygt 800 000 kr i medel från Naturvårdsverket för att under 2019 arbeta med besöksnäringen i denna fråga. I somras fick besökare tips på vad var och en kan göra för att minska sin plastanvändning. Projektets utställning, med korta konkreta tips på hur alla kan bidra, mötte besökarna på utvalda platser spridda över ön. Även Almedalsveckan integrerade plastfrågan i årets evenemang och minskad plastanvändning är en del i deras långsiktiga utvecklingsarbete mot att bli ett fossilfritt evenemang.  

www.lansstyrelsen.se/gotland/gotlandplastbantar kan du läsa mer om hur plasten påverkar vår natur och hitta länkar till hur du kan hjälpa till att minska användandet av plast.

Kontakt