Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

De får äta middag på slottet

Kungliga slottet.

Kungliga slottet. Fotograf Raphael Stecksén. Copyright: Kungl. Hovstaterna

I kväll är det dags för årets Sverigemiddag. Borden på Kungliga Slottet i Stockholm dukas för att ta emot personer från hela Sverige som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt.
Årets gotländska representanter vid Sverigemiddagen är ryttarinnan Louise Etzner Jakobsson, glaskonstnären Jennie Olofsson och skeppsredaren Eric D Nilsson.

Louise Etzner

Louise Etzner

När länsstyrelsen får kontakt med Louise befinner hon sig på ett hotellrum i Stockholm.
- Jag och min man ligger och sover. Vi var uppe tidigt i morse och tog hand om hästarna så nu gäller det att vila sig i form inför kvällens middag på slottet.

Det är kanske lite av en sportfråga, men det är du ju van vid. Hur känns det?
- Det är fantastiskt roligt att få representera Gotland och få möjlighet att träffa en massa spännande och intressanta människor.

Vad skulle du säga om du får möjlighet att prata med H.M. Konungen?
- Jag vet ju att Kungen är väldigt sportintresserad så jag skulle nog prata om ridsport, eller kanske om torkan på Gotland.

Sverigemiddagen arrangerades första gången år 2013 i samband med att Kungen firade 40 år på tronen. Sedan dess har den hållits en gång varje år. Från varje län deltar landshövdingen och dennes respektive tillsammans med utvalda representanter som stått för insatser som är värda att uppmärksammas.

Här är de gotländska representanterna vid kvällens Sverigemiddag

Louise Etzner Jakobsson
Louise Etzner Jakobsson är en svensk ryttarinna med två bronsmedaljer i dressyr från Paralympiska sommarspelen 2016 i Rio de Janeiro. Hon har hela livet haft hästar som sin stora passion och både tränat och ridit dressyr. Louise skadades svårt vid en hästolycka 2011 och hon har under de senaste åren tagit steg för steg på sin väg tillbaka till att kunna återuppta ridkonsten. Hennes stora genombrott kom under 2016 då hon vann två bronsmedaljer med sin häst Zernard. I Ridsport EM 2017 i Göteborg vann hon både ett silver och ett brons. Tillsammans med sin man Gunnar driver hon ridanläggning och lantbruk på Bopparve gård i Eksta socken. Gården är en gammal släktgård sedan 1600-talets början.

Jennie Olofsson, glaskonstnär
Med full skaparkraft blåser entreprenören och konstnären Jennie Olofsson nytt liv i en gammal hantverkstradition. Jenny grundade glasstudion Big Pink i en gammal nedgången bygdegård i Norrlanda på den gotländska landsbygden. Sedan starten år 2015 har framgångarna avlöst varandra. På Gotland har Jenny nominerats till Årets företagare, Årets hantverkare, Årets eldsjäl och till det gotländska kulturpriset. Jennie har också fått stor uppmärksamhet för sin idé om att tillaga mat på smält glas. Hon har lockat en ny publik till den gotländska landsbygden, blåst liv i gammal hantverkartradition och bidragit till att stärka bilden av Gotland som en magisk och kreativ plats att bo och leva på. I dag har glasstudion Big Pink kunder och återförsäljare över hela landet och i USA.

Eric D Nilsson, skeppsredare
I närmare 70 år har Eric D Nilsson varit en framstående profil inom svensk sjöfart. Eric är född och uppvuxen i Stockholm och inledde sin långa karriär som skeppsmäklare hos Emil R. Broman AB år 1950. Till Gotland och Gotlandsbolaget kom han på 1960-talet. Fram till pensionen 1988 arbetade han som direktör, vd och arbetande styrelseordförande i bolaget, där han fortfarande är aktiv som styrelseledamot och hedersordförande.
Eric D Nilsson har spelat en stor roll i uppbyggnaden av den moderna Gotlandstrafik med snabbgående färjor som vi har idag. Han kallas ofta Gotlandsbolagets nestor, men meritlistan sträcker sig mycket längre än så. Han har haft uppdrag i en lång rad för sjöfart och näringsliv viktiga styrelser och stiftade för mer än 20 år sedan en stipendiefond till stöd för gotlänningar som vill utbilda sig till sjöbefäl.

Kontakt