Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Djurskyddskontroll genomförd på nya färjan

I samband med hundutställningen Gotland Dog Show genomförde länsstyrelsens djurskyddshandläggare en kontroll av hur djuren har det på bildäck på den nya Gotlandsfärjan SF1650.

Under kontrollen, som skedde under en tur- och returresa mellan Visby och Nynäshamn, kontrollerades bland annat temperatur, ventilation och ljudnivå på bildäck. Sammantaget konstaterar länsstyrelsen att förhållandena på bildäck på nya färjan är likvärdiga med hur det har sett ut vid kontroller på SF1500.

– Destination Gotland gör ett bra jobb. Mycket har förbättrats de senaste åren. Fläktarna går för fullt, bilägare uppmanas tydligt att stänga av sina billarm under överfarten och när larm trots det drar igång uppmärksammas bilägaren om vad som inträffat, säger Lotta Hallenfur.

I bilarna där det fanns djur uppmättes vid kontrollen temperaturer på 22,5-28 grader. Enligt djurskyddslagen får hundar och katter inte lämnas i bilen om temperaturen riskerar att överstiga 25 grader.

– Det kan vara svårt för djurägare att uppfylla lagkraven på bildäck under sommaren, även om Destination Gotland kör sina fläktar för fullt. Att djuret har det bra under resan är djurägarens ansvar, säger Lotta Hallenfur.

Billarm som går igång under överfarten har varit ett återkommande problem på Gotlandsfärjorna. Vid larm uppmättes vid kontrollen ljudnivåer på upp till 92 decibel.

– Om du lämnar ditt djur på bildäck så måste du veta att just ditt djur klarar av de förhållandena utan att bli stressat. Valpar bör till exempel aldrig lämnas på bildäck just på grund av ljudvolymen, säger Lotta Hallenfur.

En brist som konstaterades vid kontrollen var att många djurägare inte gick ned och tittade till sitt djur när möjlighetens erbjuds efter ungefär halva resan.

– Det är lagkrav på tillsyn av djur varannan timme under transport. Man behöver inte störa djuret om det sover, men gå ner och kolla att allt verkar vara ok, säger Lotta Hallenfur.

När du som djurägare transporterar djur, se till att:

  • djuret/djuren är i skick att transporteras, till exempel inte är halt, sjukt eller dräktigt
  • det inte blir för varmt eller kallt i bilen (ej under -5 grader eller över +25 grader)
  • det finns tillräckligt med frisk luft (veva ner rutorna ordentligt)
  • djuret/djuren har tillräckligt mycket utrymme (ska kunna sitta, ligga och stå naturligt
  • djuret/djuren får tillsyn minst varannan timme

Kontakt