Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Ska gamla städer anpassas för moderna behov?

Det behövs hållbara vägar för att ta hand om och utveckla de kulturhistoriska värdena i våra städer. Det tycker Lars Amréus, generaldirektör för Riksantikvarieämbetet.
Kan vi utveckla städer utan att påverka kulturbyggnader? Arkitekten Gert Wingårdh och Sveriges riksarkitekt Helena Bjarnegård är två av gästerna när Länsstyrelsen bjuder in till samtal i frågan under Almedalsveckan i Visby 2019.
Trender i design och arkitektur byter ständigt av varandra. Det som är vackert i dag kanske ses med andra ögon i morgon. Hur behandlas våra kulturhistoriska byggnader och hur mycket kan man riva i en stadskärna utan att själen går förlorad?
Under länsstyrelsernas seminarium diskuteras myndigheternas roll för att hålla ihop dåtid och framtid – både lokalt, regionalt och globalt. Går det att blåsa nytt liv i byggnader som ursprungligen byggdes för andra ändamål i syfte att uppnå balans i förnyelse och bevarande?
– Vi har haft en period med mycket pengar i omlopp i byggsektorn i många städer. Det har satt kulturhistoriska värden under stark press. Vi behöver hitta mer hållbara vägar för att ta om hand och utveckla de värdena, säger Lars Amréus, generaldirektör för Riksantikvarieämbetet och en av panelens gäster.
Utöver honom gästas vi av Gert Wingårdh, Sveriges mest prisade arkitekt, Helena Bjarnegård, riksarkitekt Boverket samt Louise Schlyter, kulturmiljöchef vid Länsstyrelsen Stockholm.
Max Landergård är moderator i debatten om vilket mervärde kulturhistoriska byggnader skapar.
Seminariet äger rum den 3 juli 10.00–10.45 i länsresidensets trädgård, Korsgatan 4 i Visby och sänds live på Länsstyrelsen Gotlands Facebooksida.
Länsstyrelsen Gotlands Facebooksida Länk till annan webbplats.
Se utökad information om seminariepunkten och dess deltagare i Almedalens programblad 2019
För mer information och intervjuer:
Thomas Zielinski
Telefon: 010-223 93 96
E-post: thomas.zielinski@lansstyrelsen.se