Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturreservat + företagande = sant?

Visby, Almedalen

Foto: Mostphotos

Går det att skydda naturen och samtidigt använda den för att utveckla besöksnäringen? Länsstyrelserna tar sig an frågan med högprofilerade gäster på ett seminarium under Almedalsveckan i Visby 2019.

Kan vi skapa tillväxt på landsbygden och samtidigt skydda och bevara vår natur? De flesta är överens om att vi behöver skydda unik natur både för friluftslivet och för att bevara den biologiska mångfalden. Däremot, på vilket sätt ska den skyddas och hur ska det finnas möjlighet till exploatering och utveckling för ekoturismen i naturen? Vi låter vår panel ta frågan under Almedalsveckan i Visby 2019.

Naturvårdsverket belyser vikten av att skapa möjlighet i stället för begränsning i synen på ekoturismens utveckling. Samtidigt finns en tydligt markerad ståndpunkt från landshövdingen i Uppsala län:

– Alla intressen kan inte tillgodoses. Exploateringen av naturen måste generellt ”tagga ner”, säger Göran Enander.

Hur ska ekoturismföretagen tänka i framtiden? I panelen för att diskutera ämnet deltar Björn Risinger, generaldirektör Naturvårdsverket, Palle Borgström, ordförande LRF, Jessica Sannö, entreprenör i Tivedens nationalpark och styrelseledamot Ekoturismföreningen, Anna Hag, projektledare Svensk Turism samt Göran Enander, landshövding Uppsala län.

Max Landergård är moderator i debatten om att bevara natur och samtidigt skapa tillväxt i den.

Seminariet äger rum den 3 juli 9.00–09.45 i länsresidensets trädgård, Korsgatan 4 i Visby och sänds live på Länsstyrelsen Gotlands Facebooksida.

Här kommer du att kunna se livesändningen av seminariet på Facebook Länk till annan webbplats.

Se utökad information om seminariepunkten och dess deltagare i Almedalens programblad 2019 Länk till annan webbplats.

För mer information och intervjuer:

Thomas Zielinski, kommunikationschef Gotland
Telefon: 010-223 93 96
E-post: thomas.zielinski@lansstyrelsen.se

Kontakt