Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fastighetsägare med enskild brunn bör spara på vattnet

Droppande vattenkran

Sedan 1 april råder bevattningsförbud för alla abonnenter anslutna till det kommunala vattenledningsnätet på Gotland. Grundvattennivåerna är fortfarande under de normala för årstiden, och utgångsläget inför sommaren 2019 ser sämre ut jämfört med samma period 2018. Länsstyrelsen uppmanar därför nu även fastighetsägare med egen brunn att vara sparsamma med vattnet.

De senaste dagarnas regn till trots är grundvattennivåerna fortfarande under eller mycket under de normala på Gotland. Enligt SMHIs uppgifter har både april och maj varit varmare än normalt och växtligheten kom igång tidigt. Under april och maj föll det enligt SMHIs statistik för Visby flygplats 52 mm nederbörd, vilket är något mindre än under samma månader ett normalår. De senaste veckornas nederbörd har varit ett välkommet tillskott till växtligheten och jordbruket men vattenunderskottet är alltså större än så.

– Grundvattennivåerna förväntas vara som allra lägst i början av hösten, och eftersom nivåerna redan nu är under de normala för årstiden uppmanar länsstyrelsen därför till sparsamhet även för dem med egen brunn, säger Frida Eklund, vattenhandläggare på länsstyrelsen.

Mer information om vattenläget i länet

Information för dig med kommunalt vatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt