Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

De är årets mästare i innovation

Vid en högtidlig ceremoni på residenset delade länsråd Peter Molin under förmiddagen ut årets SKAPA-priser.
– I år har vi haft många bra innovationer från kvinnor, män, unga och äldre innovatörer. Alla nominerade bidrag är betydelsefulla för Gotlands utveckling och det företags- och innovationsklimat vi har på Gotland, sade Peter Molin.

Årets SKAPA-pris på Gotland går till Erika Eskedahl som med nydanande design formgivit ergonomiska tallrikar i miljövänliga material.

Juryns motivering:
Med en nydanande idé och design som förbättrar arbetsförhållandena i serveringsmiljöer och med en bred tanke på våra naturresurser beträffande material, produktion och utrymmeskrav har denna sökande en vilja om inhemsk produktion vilket kan bidra till tillväxt i Sverige. En proffsig presentation med energin från en småföretagare har imponerat på juryn. Vinnaren av årets SKAPA-pris på Gotland 2019 är Erika Eskedahl med produkten Formesk-tallrikar.

Vinnare av SKAPA-talang för unga innovatörer är Drivesafe UF med produkten Övningskörningsvimpel.

Juryns motivering:
Med en enkel och smart lösning syns övningskörare bättre i trafiken och därmed skapas en mer hänsynsfull och säkrare trafikmiljö. Denna produkt har testats på marknaden och kan göra stor samhällsnytta. Trots begränsad erfarenhet har detta gäng mycket att ge och vinna framöver. Vinnaren av årets SKAPA-talang på Gotland 2019 är Drivesafe UF med produkten Övningskörningsvimpel.

Vid prisutdelningen fick vinnarna ta emot diplom och 20 000 kronor. Länsvinnarna går också vidare till den nationella tävlingen i Stockholm där de tävlar mot andra länsvinnare. Då tävlar de om 500 000 kr för SKAPA-priset respektive 250 000 kronor för SKAPA-talang.

SKAPA-priset är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel och priset har delats ut i över 30 år. Stiftelsen SKAPA, som står bakom priset, vill uppmana idérika människor att tävla med sina innovationer. Genom att premiera, lyfta fram och belöna nya uppfinningar och innovationer vill SKAPA-stiftelsen verka för att Sverige fortsatt ligger i framkant som ett av de mest innovativa länderna i världen.
– Länsstyrelsens ambition är att SKAPA-priset ska bidra till och vara en del av det gotländska företags- och innovationssystemet, avslutar Peter Molin.

Kontakt