Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsernas webbplatser stängda under valnatten

Länsstyrelsen logga

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet, EU-val, i Sverige. Länsstyrelsernas webbplatser kommer att hållas stängda under valnatten av säkerhetsskäl. De är stängda från söndag den 26 maj klockan 18.00 tills rapporteringen av röster är avslutad. Rapporteringen beräknas ta 7–8 timmar.

Vi brukar alltid stänga webbplatserna under valnatten, det gjorde vi även vid valet i höstas. Vi vill inte ta risken att behöva hantera hot eller attacker mot dem, utan vi vill koncentrera oss på vårt uppdrag som röstmottagare från valdistrikten, säger Magnus Peterson, CIO, Länsstyrelsernas IT-avdelning.

Vad innebär stängningen?

Webbplatserna är stängda från söndagen den 26 maj klockan 18.00 tills rapporteringen av röster är avslutad. Vallokalerna stänger 21.00 och vi beräknar att rapporteringen tar 7–8 timmar. Om du går in på någon av länsstyrelsernas webbplatser under denna tid kommer du till en tillfällig sida. Stängningen gäller för samtliga länsstyrelsers externa webbtjänster.

Följ valresultatet

Under valnatten ansvarar Länsstyrelsen för valnattsrapporteringen. Det innebär att valdistrikten i länet rapporterar sina röstresultat till oss. När vi har kontrollerat uppgifterna registreras de till Valmyndigheten.

Det preliminära valresultatet hittar du hos Valmyndigheten Länk till annan webbplats.

Kontakt