Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Slutlig rösträkning av val till Europaparlamentet

Händer som räknar röster i valet.

Söndagen den 26 maj genomförs val till Europaparlamentet i Sverige. En preliminär rösträkning görs av den kommunala valorganisationen i vallokalerna efter att dessa stängt kl. 21.00 på valdagen. Den slutliga rösträkningen, inklusive räkning av personröster, görs av länsstyrelsen och inleds kl. 10.00 måndagen 27 maj.

På Länsstyrelsen i Gotlands län kommer 16 personer att arbeta som rösträknare. Rösträkningen är offentlig och både press och allmänhet är välkommen att besöka oss från kl. 10.00 på måndag för att se hur det går till.

Varje röst räknas och kontrolleras i ett antal led innan resultatet förs in i valdatasystemet. I de fall det finns tveksamheter bedömer valhandläggare och jurister om en röstsedel är giltig.

– Exakt hur lång tid rösträkningen tar är svårt att säga, men vi kommer troligen att bli färdiga med större delen under tisdagen. På onsdagen återstår att räkna sent inkomna förtidsröster, berättar Britt Silfvergren, valansvarig på Länsstyrelsen i Gotlands län.

En som kommer att besöka den gotländska rösträkningen är riksdagens förste vice talman Åsa Lindestam (S) som finns på plats i länsstyrelsens lokaler från kl. 12.45 på måndagen.

Det slutgiltiga valresultatet fastställs av Valmyndigheten och publiceras, liksom det preliminära valresultatet, på www.val.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Länsstyrelsernas webbplatser kommer av säkerhetsskäl att vara stängda under valnatten.

Kontakt