Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Freden och sammanhållningen i Europa firas

EU-flaggor i Bryssel

Den 9 maj uppmärksammas Europadagen runtom i Sverige och övriga Europa. Dagen firas på årsdagen av den så kallade Schumandeklarationen, som utgjorde startskottet för bildandet av den Europeiska unionen.

Europadagen uppmärksammas bland annat i Stockholm, där det anordnas seminarier och diskussioner kring frågor som rör EU:s framtid och inriktning. Diskussionerna i Europahuset kommer gå att följa via en livesändning på EU-kommissionen i Sveriges Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bakgrund
I ett tal i Paris 1950 föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman bildandet av en europeisk kol- och stålgemenskap. En sammanslagning av länders kol- och stålproduktion skulle utgöra grunden för ett enat Europa och i princip göra det omöjligt för rivalerna Frankrike och Tyskland att förklara krig mot varandra igen. Förutom Frankrike och Västtyskland anslöt sig även Belgien, Italien, Luxemburg och Nederländerna till kol- och stålgemenskapen. Gemenskapen låg till grund för dagens EU, som numera samlar 28 länder.

EU-val 26 maj
I maj är det dags för alla EU-medborgare att utse de över 700 ledamöter som ska sitta i Europaparlamentet under de kommande fem åren. I EU-parlamentet fattas bland annat beslut om EU:s lagar och budget. Sveriges EU-parlamentariker utses i allmänt val 26 maj.

Inför EU-parlamentsvalet arrangerar Wisbygymnasiet den 13 maj en debatt med ungdomsförbunden och med besök av EU-parlamentarikern Jakob Dalunde. Debatten är öppen för allmänheten.

Information om EU-valet och EU-parlamentet på riksdagens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Praktisk information inför valet på Valmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om rösträkning och länsstyrelsens roll i samband med valet

Kontakt