Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Utflyktstips inför höstlovet

Länsstyrelsens utflyktstips inför höstlovet

Nästa vecka är det höstlov på Gotland, ett perfekt tillfälle att ge sig ut i den gotländska naturen. Här bjuder vår friluftssamordnare Mattias Vejlens på sina bästa utflyktstips inför veckan.

Grotta i Brucebo

Brucebo - ett Gotland i miniatyr

Brucebo norr om Visby är ett riktigt fint utflyktsmål på cykelavstånd från staden.

– Det är lite som ett Gotland i miniatyr. Här finns finns klintar, strandängar och spännande grottor att utforska, och inte minst en fantastisk utsikt, säger Mattias Vejlens.

Rödgul trumpetsvamp

Gör ett besök i svampskogen

Just nu finns det mycket svamp i de gotländska skogarna. Titta gärna efter trattkantareller och rödgul  trumpetsvamp, som växer i tallskogar över hela ön.

– Både trattkantarellen och den rödgula trumpetsvampen är lätta att identifiera, men om man känner sig osäker så bör man ta hjälp av någon som kan svampar, säger Mattias Vejlens.

Motionsspår

Besök ett friluftsområde

Om du inte känner dig bekväm med att traska ut på okända skogsstigar men ändå vill andas skogsluft rekommenderas ett besök vid någon av Gotlands friluftsområden. Svaide och VOK nära Visby, Sigvalde i Etelhem och Gardestugan i Stenkyrka är några exempel på fina motions- och friluftsområden med tydligt utmärkta motionsspår. Ingen speciell utrustning krävs, det är bara att dra på sig ett par bekväma skor och ge sig ut i det fria.

Furilden

Promenad och fågelspaning på Furilden

Ön Furilden på nordöstra Gotland inbjuder till promenad bland knotiga gamla tallar och vidsträckta  strandängar. Öns norra del är ett naturreservat med parkeringsplats, grillplats, utsiktstorn och en två  kilometer lång vandringsstig.

– Ta en promenad till utsiktstornet, om du har tur kan du få se havsörn, tipsar Mattias Vejlens.

Ålarve naturreservat i Rone

Tillgängligt i Ålarve

Ålarve naturreservat i Rone på sydöstra Gotland är, liksom Furilden ovan, tillgängligt även med rullstol och barnvagn. Här finns fina gångbanor längs strandängar vid havet, en rastplats att fika vid och fåglar att spana på.

Promenadstigar och utsiktstorn på Torsburgen

Fantastisk utsikt på Torsburgen

Ett annat naturreservat som lämpar sig utmärkt för en utflykt är Torsburgen i Kräklingbo. Torsburgen är en av Gotlands mäktigaste inlandsklintar med milsvid utsikt från klintkanten. Även här finns det rastplats att fika vid och ett utsiktstorn att klättra upp i.

Blåsigt på stranden

Upplev en höststorm

Vädret kan vara ombytligt så här års, men att solen går i moln innebär inte att man måste sitta inomhus.

– Gå ner till havet en riktigt blåsig dag och titta på vågorna. Att känna vindens kraft på en strand är en mäktig upplevelse, säger Mattias Vejlens.

Vill du ha fler utflyktstips? Ladda ner vår folder "Utflyktsguide" eller besök reservatssidorna på länsstyrelsens webbplats.

Utflyktsguide Länk till annan webbplats.

Naturreservat på Gotland

Kontakt