Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stängslingsarbete bidrog till 400 hektar ny betesmark

I augusti lades allt annat arbete inom utbildnings- och jobbsatsningen Naturnära jobb på Gotland åt sidan och deltagarna lade all sin tid på att hjälpa lantbrukare att stängsla betesmark. I förra veckan avslutades stängslingsarbetet.

Totalt 15 djurhållare på Gotland har fått kostnadsfri hjälp att sätta upp provisoriska stängsel på ny betesmark. Insatsen gjordes mot bakgrund av sommarens torka och den stora foderbrist som uppstod.

– Det känns väldigt roligt att vi har kunnat bidra med det här. Vi har kunnat hjälpa alla djurägare som har ansökt om stängslingshjälp och som har uppfyllt kriterierna, säger Antonia Baumert, länsstyrelsens samordnare för Naturnära jobb.

Totalt cirka 400 hektar har stängslats in, vilket har gett nytt bete till över 600 lamm, omkring 450 nötkreatur och några hästar.

– Markägarna har överlag varit nöjda och tacksamma, och de som arbetar inom Naturnära jobb har både fått med sig ny kunskap och en förståelse för den problematik som många djurägare ställdes inför efter den här varma och torra sommaren, säger Antonia Baumert.

Stängslingsprojektet avslutades i förra veckan och nu väntar nya arbetsuppgifter inom Naturnära jobb. Under sommaren och hösten har deltagarna även fått utbildning i röjning. Närmast på tur står röjningsarbeten vid flera  kultur- och naturobjekt runt om på ön.

Kontakt