Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tillåtet att grilla på egen tomt, men var försiktig!

I samråd med räddningstjänsten har länsstyrelsen idag beslutat att lätta på det utökade eldningsförbud som sedan 25 juli gäller på hela Gotland. Från och med idag, 10 augusti kl. 14:00, är det återigen tillåtet att grilla på den egna tomten. Däremot kvarstår det utökade eldningsförbudet på allmän plats.

Brandrisken är fortfarande hög på Gotland, men värdena som ligger till grund för brandriskprognosen är inte längre extrema och de förväntas sjunka ytterligare under den kommande helgen och veckan. Det gör att länsstyrelsen i samråd med räddningstjänsten nu har beslutat om nya föreskrifter om utökat eldningsförbud.

– Vi vill rikta en stor eloge till medborgarna och besökarna på Gotland som har förstått allvaret i situationen och respekterat det utökade eldningsförbudet på ett bra sätt. Nu ser vi att vi kan lätta något på föreskrifterna och återigen tillåta grillning på den egna tomten, säger Kicki Scheller, stabschef och chef på enheten för social hållbarhet och beredskap på länsstyrelsen i Gotlands län.

Det här innebär inte att den stora risken för bränder är över för Gotlands del. Den nederbörd som har fallit har varit ojämnt fördelad över ön och på många ställen är det fortfarande väldigt torrt.

– På allmän plats, till exempel på stränder, i parker och i skog och mark, kvarstår därför eldningsförbudet tills vidare, även på iordningställda grillplatser. På den egna tomten, restauranger och campinganläggningar är det däremot tillåtet att grilla, men vi vill samtidigt uppmana till fortsatt försiktighet. Tänk till innan du tänder grillen och ha en beredskap för om olyckan skulle vara framme, säger Kicki Scheller.

De nya föreskrifterna gäller till dess annat har beslutats.

Kontakt