Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fortsatt eldningsförbud på hela Gotland

Länsstyrelsen har idag beslutat att det totala eldningsförbud som gäller på Gotland sedan knappt två veckor tillbaka ligger kvar, åtminstone under ett par dagar till. En ny prövning kommer att göras på fredag den 10 augusti.

Det är fortsatt mycket torrt på stora delar av Gotland och den här veckan väntar enligt väderprognosen ytterligare ett par dagar med temperaturer på upp mot 30 grader vilket medför en ökad risk för skogsbrand. Gotland pekas i prognoser ut som ett av de län där brandrisken just nu är särskilt stor, och länsstyrelsen har gjort den samlade bedömningen att det totala eldningsförbudet ska bestå ytterligare en tid.

Förbudet gäller på hela Gotland, inklusive den egna tomten. All eldning, till exempel i grillar och utomhuskök, är förbjuden. Dispens från förbudet kan sökas skriftligt hos Region Gotland.

– Vi har förståelse för att det kan kännas lockande att grilla nu när delar av Gotland har fått en hel del nederbörd, men regnet har varit lokalt och på många håll är det fortfarande extremt torrt. Vi fortsätter att följa tillgängliga prognoser och kommer att göra en ny prövning av förbudet på fredag, säger t.f. länsrådet Anna-Lena Fritz.

Hitta aktuella brandriskprognoser på MBS:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länsstyrelsen föreskriver om skärpt eldningsförbud

Kontakt